ua en ru

Профільний комітет ВР відхилив 1,5 тис. поправок до проекту держбюджету на 2012 р., не збільшивши його витратну частину на 386 млрд грн

Майже півтори години знадобилося вчора членам комітету Верховної Ради з питань бюджету, щоб ухвалити рішення щодо подальшої долі урядового законопроекту N9000 "Про держбюджет на 2012 рік". Про це пише "Комерсант-Україна". Протягом минулого тижня робоча група комітету розглядала документ, і, за словами його глави Валерія Баранова (Народна партія), ще до першого читання до них надійшло 1,5 тис. депутатських поправок, що збільшують витратну частину бюджету на 386 млрд грн. "В основному були пропозиції про підвищення соціальних витрат", - уточнив Баранов. Мінфін у вересні пропонував прийняти бюджет з витратами у розмірі 410 млрд грн.

З таблиці депутатських поправок до проекту бюджету витікає, що практично всі вони були відхилені комітетом. Парламентарії, зокрема, намагалися збільшити обсяги держгарантій, передбачити кошти на виплати вкладникам Ощадбанку СРСР, а дотації Пенсійному фонду на виплату пенсій і надбавок по різних програмах здійснювати також за рахунок надходжень від акцизного збору, ввізних мит на нафтопродукти і транспортні засоби. Були і пропозиції, спрямовані на збільшення прибуткової частини бюджету без перегляду планових показників по збору податків. "Діяльність робочої групи виявилася даремною - практично нічого не враховано. За весь час роботи в комітеті такої кількості неврахованих правок ще не було", - обурювався глава підкомітету з питань витрат Павло Жебрівський ("Наша Україна-Народна самооборона"). "Наприклад, моя правка, що передбачає контроль Кабміну за цільовим використанням кредитів, виданих під держгарантії, також відхилена. Їм контроль не потрібний", - додав його колега по фракції і комітету Кирило Куликов.