ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР ввести кримінальну відповідальність за невиконання військово-транспортного обов'язку

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроект №4710 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантій громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації"

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроект №4710 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантій громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації". Про це повідомило інформаційне управління апарату ВР.

Законопроект пропонує встановити додаткові гарантії щодо соціального захисту призваних під час мобілізації військовослужбовців, збереження їхніх робочих місць і заробітної плати, запобігання погіршенню рівня достатку військовослужбовців та їхніх родин.
Проектом, зокрема, передбачається зобов'язати банки та інші фінансові установи призупинити нарахування відсотків та пені боржникам, що були призвані на військову службу під час мобілізації, гарантувати збереження робочих місць і рівня заробітної плати за мобілізованими до лав Збройних сил та Національної гвардії.

Згідно з проектом, під час відновлення на роботі не можуть проводитися будь-які додаткові перевірки.

Документ також пропонує встановити, що держава припиняє на період служби нарахування податків та інших зборів, що вимагаються від підприємця-фізичної особи, що була призвана під час мобілізації.

Проектом також пропонується встановити кримінальну відповідальність за неналежне виконання військово-транспортного обов'язку (ухилення, невиконання) керівниками підприємств.

Під час обговорення члени комітету вказали на те, що деякі пропозиції, викладені в проекті, вже врегульовані законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації".

"Народні депутати відповідно рекомендують Верховній Раді підтримати ті новели законопроекту, які не врегульовані чинним законодавством", - йдеться у повідомленні.