ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР уточнити статтю про кримінальну відповідальність за одержання субсидій обманним шляхом

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 2582а "Про внесення зміни до статті 222 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення механізму кримінальної відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсами".

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 2582а "Про внесення зміни до статті 222 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення механізму кримінальної відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсами". Про це повідомила прес-служба Ради.

Законопроект пропонує уточнити статтю про кримінальну відповідальність за одержання субсидії. Зокрема законопроект пропонує перейменувати статтю 222 ККУ з "Шахрайство з фінансовими ресурсами" у "Незаконне одержання субсидії, субвенції, дотації або кредиту", та зазначити, що "одержання субсидії, субвенції, дотації або кредиту без мети обернення їх на свою користь чи на користь третіх осіб, вчинене шляхом обману карається штрафом від 1 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. - 51 тис. грн) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років".

Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або завдали великої матеріальної шкоди караються штрафом від 3 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів (51 тис. - 170 тис. грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Нагадаємо, діюча стаття 222 ККУ викладена у такій редакції "Надання завідомо неправдивої інформації органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим чи органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків у разі відсутності ознак злочину проти власності карається штрафом. "

"Члени комітету вважають актуальним законопроект, прийняття якого сприятиме вдосконаленню механізму правового регулювання забезпечення господарської діяльності", - йдеться у повідомленні.