ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР ратифікувати угоду з Італією про військові вантажі

Комітет з питань національної безпеки і оборони ВР рекомендував парламенту підтримати законопроект №0052 "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Італійської Республіки про перевезення військових вантажів

Комітет з питань національної безпеки і оборони Верховної ради України рекомендував парламенту підтримати законопроект №0052 "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Італійської Республіки про перевезення військових вантажів та персоналу через територію України у зв'язку з участю Збройних сил Італійської Республіки у міжнародних силах сприяння безпеці в Афганістані. Про це повідомила прес-служба ВР.

Згідно з повідомленням, угоду підписано 21 лютого 2013 року у м. Київ. Міжнародний акт визначає рамкові умови, порядок та організацію транзитного перевезення військових вантажів та персоналу через територію та/або повітряний простір України з метою надання підтримки Міжнародним силам сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан.

Згідно з угодою, Італійська сторона під час транзитного перевезення забезпечує недопущення використання військових вантажів та персоналу всупереч військовим, політичним та іншим інтересам України, а також всупереч статуту ООН стосовно дій щодо підтримання миру та безпеки й іншим нормам міжнародного права.

Члени комітету ВР зазначили, що угода підлягає ратифікації Верховною Радою, оскільки визначений Угодою підхід до оформлення і транзитного перевезення залізничним транспортом військових вантажів та персоналу через державний кордон України є іншим, ніж той, що передбачено законодавством України.

Народні депутати погодилися з тим, що у разі прийняття Верховною Радою відповідного закону українською стороною буде виконано внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності цією угодою.