ua en ru

Профільний комітет рекомендував Раді надати пільги дітям репресованих батьків

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №2238а "Про внесення змін до закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" щодо статусу осіб, які потерпіли від політичних репресій у дитинстві".

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №2238а "Про внесення змін до закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" щодо статусу осіб, які потерпіли від політичних репресій у дитинстві". Про це повідомила прес-служба ВР.

Законопроект пропонує з 1 січня 2015 р. визнавати потерпілими від політичних репресій осіб, які:

- народилися у жінок, які на той час відбували покарання у місцях позбавлення волі чи були примусово поміщені у лікувальні заклади і згодом реабілітовані відповідно до закону;

- перебували у віці до 18 років разом з батьками, один з яких чи обоє на той час відбували покарання у місцях позбавлення волі, в засланні, висланні чи на спецпоселенні і згодом реабілітовані відповідно до закону;

- залишилися у віці до 18 років без опіки батьків, один з яких чи обоє були репресовані і згодом реабілітовані відповідно до закону.
На таких осіб планується поширити пільги з оплати житлово-комунальних послуг, проїзду в транспорті, отримання санаторно-курортного лікування, медичної допомоги та оплати вартості ліків за рецептами лікарів тощо.

"Як зазначалося під час обговорення, документ розроблено з метою визначення правового статусу та гарантій соціального захисту осіб, які у дитинстві потерпіли від політичних репресій", - йдеться у повідомленні.