ua en ru

Профільний комітет пропонує Раді вивести Нацгвардію з-під керівництва МВС

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №4487 "Про внесення змін до закону "Про Національну гвардію України" (щодо підпорядкування та чисельності Національної гвардії України).

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №4487 "Про внесення змін до закону "Про Національну гвардію України" (щодо підпорядкування та чисельності Національної гвардії України). Про це повідомила прес-служба ВР.

Законопроект пропонує вивести Національну гвардію з-під адміністративного та військово-політичного керівництва Міністерства внутрішніх справ та передати функції останнього Президентові України та командувачеві Національною гвардією.

Крім того, документ передбачає впровадження контролю Верховної Ради за кадровою політикою та діяльністю Національної гвардії, а також відмову від фіксованої чисельності особового складу Національної гвардії. Пропонується, щоб загальну чисельність Національної гвардії визначала та затверджувала Верховна Рада.

Законопроект також пропонує встановити, що положення про головний орган військового управління Національної гвардії затверджує Президент України; а командувач Національної гвардії призначається на п'ятирічний термін та достроково звільняється з посади Верховною Радою за поданням Президента України.

Проектом закону також передбачається встановити, що Верховна Рада здійснює загальний нагляд за діяльністю Національної гвардії, проводить перевірку фінансового стану та матеріально-технічного забезпечення, висловлює рекомендації командувачеві Національної гвардії та Президентові України тощо.

"Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, дозволить забезпечити парламентський і суспільний контроль над Національною гвардією та розширити можливості її ефективного застосування", - йдеться у повідомленні.