ua en ru

Профільний комітет шукає корупційну складову в поставках електроенергії з РФ

У парламентському комітеті з питань боротьби з корупцією мають контрактами на імпорт електроенергії з Російської Федерації, але тексти контрактів отримані не від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, який досі ігнорує вимогу оприлюднити тексти підписаних документів. Про це заявив глава комітету Єгор Соболєв.

Він зазначив, що комітет обов'язково представить свою експертизу на предмет корупційної складової після оцінок урядової комісії.

"Ми чекаємо результатів роботи урядової комісії, яка була створена для перевірки і експертизи контрактів на імпорт електроенергії з РФ, аналізу діяльності Мінпаливенерго на чолі з Демчишиним", - заявив Соболєв.

"На жаль, ми так і не отримали контракти від самого міністра Демчишина. Хоча він, як ми пам'ятаємо, обіцяв підтвердити їх прозорість і обгрунтованість, оприлюднити їх. Тим більше, що за оприлюднення цих контрактів виступав сам Президент. Досі реакції міністерства немає. Тому ми змогли самотужки дістати тексти цих контрактів. Контракти у нас є, але ми їх отримали не від Демчишина", - додав він.

Нардеп сказав, що реакція комітету та оцінка на предмет корупційної складової у відповідних контрактах буде обов'язково.

У той же час, член комітету, нардеп Борислав Береза вважає, що глава Міненерго, ігноруючи вимогу парламентарів оприлюднити контракт на імпорт електроенергії, намагається уникнути політичної відповідальності.

"Є закон, і його потрібно дотримуватися. Міністр Демчишин закон ігнорує. Він не звертає уваги на вимогу народних депутатів, які голосували за його призначення, оприлюднити текст контракту. Він маніпулює не тільки словами, але й поняттями, намагаючись піти від політичної відповідальності", - заявив Береза.

Він зазначив, що комітет з питань запобігання та протидії корупції тримає ситуацію з енергетичними контрактами "на контролі". Береза не виключає, що депутати можуть підняти питання про відставку Демчишина.

Нагадаємо, контракти на постачання електроенергії з Росії в Україну, і з України - Крим, набрали чинності 30 грудня 2014 р. 19 січня Яценюк звинуватив "Укрінтеренерго" в підписанні контракту, що не відповідає інтересам України, і створив спеціальну урядову комісію для розслідування обставин і наслідків підписання контрактів. Вчора, 10 лютого, з порушенням термінів, комісія закінчила свою роботу і передала висновки в СБУ, МВС і Генпрокуратури. Висновки поки не оприлюднені.