ua en ru

У проекті держбюджету закладений консервативний сценарій зростання надходжень від ЄСВ, - експерт

У проекті держбюджету закладений консервативний сценарій зростання надходжень від ЄСВ, - експерт Фото: колаж (РБК-Україна)

Очікування щодо зростання середньої заробітної плати і по інфляції в уряду вище, ніж по зростанню надходжень від ЄСВ

Проект держбюджету на 2019 рік розраховувався за консервативним сценарієм зростання надходжень Єдиного соціального внеску до бюджету Пенсійного фонду - на рівні 224 млрд гривень, це всього на 12,7 млрд гривень або на 6% більше ніж у 2018 році. Про це сказала заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко, йдеться в матеріалі РБК-Україна "Казна від Гройсмана: який держбюджет на 2019 рік Кабмін запропонував парламенту".

Експерт нагадала, що Пенсійний фонд також виплачує підвищені пенсії, нараховані за спеціальними програмами, які не покриваються за рахунок ЄСВ, а за рахунок держбюджету. "Спочатку ці кошти з держбюджету переводять в Пенсійний фонд, а він їх просто адмініструє, це не дефіцит. Ця сума закладена на рівні 116 мільярдів гривень, що на 24 відсотка або на 22 мільярди більше, ніж у 2018 році", - додала заступник директора ЦЕС.

Якщо ж вважати різницю між власними надходженнями ПФ і витратами, які ПФ повинен профінансувати за рахунок власних коштів, вона складе в 2019 році 50 млрд гривень, зазначила Репко: "Ця сума буде перекриватися з держбюджету як дефіцитне фінансування. До бюджету 2018 року закладена різниця між такими витратами і власними доходами на рівні 36 мільярдів гривень. Але потрібно дивитися по кінця року, скільки за фактом отримали грошей".

"Можливо, тут автори проекту держбюджету закладають "подушку безпеки", щоб не виникло ситуації, коли Пенсійний фонд отримає менше доходів і доведеться видавати йому кредити з держбюджету", - розповіла Репко.

Раніше повідомлялося, що 14 вересня Кабінет міністрів України схвалив проект державного бюджету на 2019 рік, в якому пропонується підвищити з 1 січня мінімальну заробітну плату на 12% - з 3723 до 4173 грн.

У той же час, в проекті бюджету пропонується заморозити зарплати держслужбовцям на рівні 2018 року.