ua en ru

Проект закону про бенефіціарів банків дозволить відбирати майно акціонерів, - інвестбанкір

Внесений на розгляд парламенту законопроект №2085 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб" дозволить чиновникам організовувати цілеспрямовані атаки на майно акціонерів фінансових установ. Таку думку висловив засновник і керуючий партнер Empire State Capital Partners Алекс Барт.

За його словами, проект закону, яким передбачена матеріальна і кримінальна відповідальність акціонерів банку, а також пов'язаних осіб перед його вкладниками, суперечить основним принципам європейського фінансового законодавства. "Документ передбачає, що акціонер або пов'язана особа - яка визначається за формальними ознаками, а не за документами - буде нести відповідальність перед клієнтами банку усім своїм майном. По суті це означає, що крім активів банку після його ліквідації арешт може бути накладено на будь-які інші бізнеси і майно акціонера. Однак при "вмілому" використанні такі заходи можуть зупинити економіку", - говорить експерт.

У якості прикладу він навів групу "СКМ" Ріната Ахметова (в неї входить банк ПУМБ, - ред.) і групу "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго (входить однойменний банк, - ред.). "Компанії Ахметова до початку військових дій на Донбасі виробляли до 10% ВВП. Уявіть, що весь цей бізнес може нести відповідальність за зобов'язаннями ПУМБ. Це ж абсурдно! Те ж стосується Жеваго - чи можна очікувати, що за борги банку буде відповідати компанія Ferrexpo, акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі? Як відреагують на це портфельні інвестори? І головне - як на це подивиться місцева рада в Полтавській області, повністю залежна від Полтавського ГЗК", - описує Барт гіпотетичні ситуації, до яких може призвести вступ в силу закону №2085 в сьогоднішньому вигляді.

Він вважає, що такий законопроект може стати приводом для переділу власності між існуючими фінансово-промисловими групами. Що істотно відлякає інвесторів, але може спровокувати нові корупційні схеми в Національному банку, який стежить за порушенням нормативів і ризиковими операціями.

На думку експерта, не витримує критики і норма документа, згідно з якою відповідальність може поширюватися і на керівників споріднених банку компаній. "Незрозуміло, яке відношення може мати до банку найнятий акціонером директор іншого напряму бізнесу? Такий підхід змусить акціонерів ще більше ховати ниточки, які сьогодні пов'язують компанії в єдину - нехай умовну групу. І таким чином мінімізувати оподаткування, прибуток, спотворювати інформацію про кредитування інсайдерів і наближених компаній", - відзначає Барт.