ua en ru

Проект резолюції ЄП закликає захистити Україну від тиску Москви

Проект резолюції Європарламенту у справі тиску на країни Східного Партнерства з боку Росії містить гостру критику дій Москви і закликає Європейську Комісію захистити Україну та інші держави цієї програми від російського тиску, надавши "конкретні та дієві заходи на підтримку партнерів".

Проект резолюції Європарламенту у справі тиску на країни Східного Партнерства з боку Росії містить гостру критику дій Москви і закликає Європейську Комісію захистити Україну та інші держави цієї програми від російського тиску, надавши "конкретні та дієві заходи на підтримку партнерів". Про це йдеться в проекті резолюції Європарламенту.

Проект резолюції подали спільно всі групи Європарламенту. Його розглянуть і затверджуватимуть голосуванням у четвер.

У преамбулі до резолюції згадано надані Україні гарантії безпеки в обмін на ядерне роззброєння, відповідно до Будапештського меморандуму 1994 р., одна з яких передбачає підтримку у разі тиску економічними методами.

Європейський парламент "засуджує той факт, що з наближенням Вільнюського саміту Східного партнерства на країни Східного партнерства, які перебувають на останньому етапі переговорів про підписання чи парафування їхніх угод про асоціацію, збільшують різні види тиску; вважає цей тиск неприпустимим", - сказано в проекті резолюції.

Автори резолюції висловлюють також рішучу підтримку парафуванню чи підписанню на Вільнюському саміті угод про асоціацію з тими країнами-партнерами, "які цього хочуть і до цього готові, за умови виконання необхідних вимог".

"Країни-учасниці програми "Східне партнерство", які рухаються до підписання угоди про асоціацію, останнім часом стикаються з тиском з боку Росії, включаючи адресні санкції щодо експорту України, натяки на можливість посилення тиску на Молдову шляхом заборони експорту продукції винної промисловості, додаткові перепони на шляху до врегулювання придністровського конфлікту ... спрямовані на примушення країн "Східного партнерства" не підписувати попередні угоди про асоціацію, але активізувати роботу з Митним Союзом, який Росія має намір перетворити в Євразійський союз, поставила їх у складне становище в наслідок геополітичних обмежень", - йдеться в проекті документа.

Вчора під час дебатів глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу побічно розкритикував Росію за тиск на Україну.

"Сьогодні такі країни, як Україна, більш ніж коли-небудь шукають більш тісних зв'язків з Європейським Союзом, залучені нашої економічної і соціальної моделлю. Ми не можемо відвернутися від них. Ми не приймаємо будь-які спроби обмеження власного суверенного вибору цих країн", - заявив Баррозу.

ЄП має намір прийняти резолюцію з приводу тиску РФ на Україну вже сьогодні. Голосування відбудеться після обіду.

У Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торгові спори можуть бути оскаржені до СОТ. Про такі наміри заявляв зокрема, прем'єр-міністр України Микола Азаров.