ua en ru

Проект змін до Конституції в частині правосуддя враховує всі пропозиції Венеціанської комісії

Проект змін до Конституції в частині правосуддя враховує всі пропозиції Венеціанської комісії Фото: Олексій Філатов

Проект буде розглянутий на пленарному засіданні Конституційної Комісії, яке відбудеться 30 жовтня 2015 року

В остаточному варіанті проекту змін до Конституції України в частині правосуддя враховані всі принципові пропозиції Венеціанської комісії. Про це повідомив заступник глави Адміністрації Президента та голова робочої групи з питань правосуддя Олексій Філатов, повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається, робоча група з питань правосуддя та суміжних правових інститутів, що працює при Конституційній Комісії, врахувала всі принципові пропозиції Венеціанської комісії, які вона висловила у Висновку CDL-AD (2015)027 від 26 жовтня 2015 року. Доопрацьований проект змін до Конституції в частині правосуддя переданий до Конституційної Комісії для фінального розгляду.

"В остаточному варіанті тексту уточнено питання щодо утворення та ліквідації судів, юрисдикції судів, імунітету судді, засад судочинства, вимог до судді Конституційного суду України, повноважень Президента України на перехідний період тощо. В проекті також врахована пропозиція Венеціанської комісії щодо повноваження Вищої ради правосуддя ухвалювати рішення про переведення судді з одного суду до іншого після закінчення перехідного періоду", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що законопроект, за рекомендацією міжнародних експертів, доповнено нормою, яка передбачає, що однією з підстав звільнення судді є порушення ним обов'язку щодо надання відомостей, які пояснюють походження його майна.

Також повідомляється, що в проекті врахована і пропозиція Венеціанської комісії, яка передбачає, що у випадку реорганізації окремих судів, судді, яких це стосуватиметься, матимуть можливість піти у відставку або пройти прозорий конкурс на нову посаду.

"Робоча група вийшла на фінальний етап узгодження проекту змін до Конституції в частині правосуддя. В максимально можливі короткі строки були враховані всі принципові рекомендації Венеціанської комісії. Також до проекту включені пропозиції громадськості, отримані під час громадських обговорень, участь в яких взяли понад 500 експертів, та рекомендації, які були надіслані безпосередньо до Конституційної Комісії", - зазначив Філатов.

Як повідомляється, проект буде розглянутий на пленарному засіданні Конституційної Комісії, яке відбудеться 30 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Конституційна реформа в частині правосуддя може бути схвалена до кінця року.