ua en ru

Проект держбюджету-2013: Підтримку аграріїв планується скоротити в три рази, - УКАБ

Безпосередня підтримка аграріїв в 2013 р. складе менше 30% від рівня, зафіксованого в державному бюджеті на 2012 р. Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), коментуючи зареєстрований у парламенті проект закону "Про державний бюджет України на 2013 р.".

"Загальне зменшення фінансування видатків Міністерства аграрної політики і продовольства України складе 2,6 млрд грн, - констатує генеральний директор УКАБ Володимир Лапа, - однак основне скорочення прийшлося саме на програми бюджетної підтримки сільгоспвиробників".

Порівняно з поточним роком, зменшені видатки за бюджетними програмами, серед яких:

- "Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі" (більш ніж в 10 разів з 1,007 млрд грн до 97 млн грн);

- "Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі на умовах фінансового лізингу (з 30 млн грн до 8,8 млн грн).

"Більш того, проект закону взагалі не передбачає бюджетної програми 2801350 "Державна підтримка розвитку хмелярства, закладки молодих садів, виноградників і ягідників і нагляд за ними", причому закон України "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства" передбачає стягнення такого збору з його цільовим направленням саме на розвиток цих галузей. При цьому особливості справляння збору суб'єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються Податковим кодексом України. Це означає, що аграрії втратять ще понад 1 млрд грн", - відзначили в УКАБ.

За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, це "абсурдний випадок, коли цільове призначення збору не знайшло свого відображення у проекті державного бюджету". Однак основне питання стосується навіть не обсягів бюджетної підтримки, а прогнозованості державної політики по відношенню до галузі в цілому: "Підвищення нормативної грошової оцінки ріллі на 75%, зменшення фінансування програм бюджетної підтримки на 71%, - і все це протягом 13-14 місяців, - відзначає Ліссітса. - Крім цього, слід зазначити про потужний адміністративний прес: контроль сівозмін і необхідність розробки проектів землеустрою, щорічні перевірки елеваторів, проблеми з атестацією насіннєвих посівів, неподання вагонів для перевезення зерна та шроту, зупинка вантажівок із зерном на трасах, спроба остаточно забюрократизувати режим використання за рахунок податкових стимулів та багато іншого".

В цілому, за розрахунками експертів УКАБ, проект держбюджету на 2013 р. є найбільш жорстким по відношенню до агропромислового комплексу за останні 7 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що згідно з даними проекту держбюджету-2013, на витрати Мінагрополітики передбачено на 13,8% менше коштів - 15,55 млрд грн.

Читайте також: В Україні понад 70% агрокомпаній стурбовані переспективами роботи в 2013 р., - УКАБ