ua en ru

Продукція Roshen безпечна для вживання і відповідає стандартам РФ, - Росспоживнагляд

Продукція Roshen безпечна для вживання і відповідає діючим нормам санітарного законодавства Россії. Про це заявив глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко на переговорах у Москві з міністром аграрної політики і продовольства України Миколою Присяжнюком.

Продукція Roshen безпечна для вживання і відповідає діючим нормам санітарного законодавства Россії. Про це заявив глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко (на фото) на переговорах у Москві з міністром аграрної політики і продовольства України Миколою Присяжнюком, повідомляє "5 канал".

Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко підтвердив, що зауважень з безпеки кондитерської продукції торгової марки Roshen на сьогодні немає, а от експорт відновиться незабаром. Для цього сторони домовилися про проведення додаткової інспекції.

У свою чергу Присяжнюк заявив, що Україна переговорами задоволена: "В цілому ми переговорами задоволені, було знайдено порозуміння і я переконаний в тому, що найближчим часом всі ті рішення, які ми намітили, будуть здійснені і будуть прийняті рішення з кондитерської продукції".

Нагадаємо, Росспоживнагляд 29 липня заборонив ввезення в Росію кондитерських виробів, вироблених на київській, вінницькій, маріупольській та кременчуцькій кондитерських фабриках, що належать українській кондитерській корпорації. У повідомленні відомства зазначалося, що в продукції цих фабрик, зокрема в молочному шоколаді, виявлений здатний накопичуватися в організмі людини канцероген бензопірен.

Згодом партнери Росії з Митного союзу і Молдова влаштували аналогічні перевірки українських цукерок, проте жодних відхилень від норм не знайшли - про це відзвітували в Таджикистані, Молдові, Киргизії, Казахстані та Білорусії.

У свою чергу представники Roshen заявили, що виявлення в складі їхньої продукції бензопірену не може вважатися порушенням норм РФ, так як норм, що регламентують вміст цієї речовини в кондитерській продукції, не існує не тільки в Росії та Україні, але і в країнах ЄС.

Пізніше Росспоживнагляд заявив, що понад 90% досліджених зразків виробів Roshen не відповідають нормам. Однак, згідно з повідомленням, основною причиною невідповідності кондитерські вироби є не виконання законодавства в області захисту прав споживачів (вимоги до маркування харчової продукції - невідповідність інформації про харчової цінності продукції, вказаної на етикетці).

Останнім часом заговорили про справжню "торгову війну" між Україною і РФ. Росія, за даними Федерації працедавців України, блокувала весь український імпорт, що викликало незадоволеність українських виробників і, отже, українського уряду. Російська митниця, у свою чергу, заперечувала наявність яких-небудь рішень по українських товарах.