ua en ru

Тривають перевірки щодо додержання чинного законодавства при ліквідації наслідків повені, яка сталася у липні 2008 р., - ГПУ

З перших днів повені, яка сталася у липні 2008 р. у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій обл. Генеральною прокуратурою України організовані перевірки з питань додержання бюджетного, природоохоронного та іншого законодавства при ліквідації наслідків стихії, повідомляє прес-служба ГПУ.

На сьогодні прокурорами зазначених областей проводяться перевірки із залученням органів контрольно-ревізійної служби щодо законності використання всіх сум бюджетних коштів, виділених у 2008-2010 рр. на подолання наслідків повені.

Перевірками виявлено факти фальсифікації службовими особами органів влади та комерційними структурами документів про обсяги виконаних робіт з ремонту об'єктів (дороги, мости, будівлі). Зокрема, прокуратура Чернівецької обл. розслідує дві кримінальні справи, порушені за фактами розкрадання коштів державного бюджету на суму понад 11 млн грн і зловживань службовим становищем службовими особами Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури облдержадміністрації, підрядних організацій „Укрспецмонтаж", „Агрошляхбуд" та інших при будівництві 17 мостів у Глибоцькому, Заставнівському і Новоселицькому районах.

З огляду на те, що подібні факти могли мати місце і по інших об'єктах, прокуратурою області призначено ревізію використання коштів при виконанні будівельних робіт на всіх 56 мостах, замовником яких було зазначене Головне управління.

Виявлено випадки отримання бюджетних коштів за ремонт об'єктів, який фактично не проводився. Прокуратурою Івано-Франківської обл. 17.06.2010 направлено до суду кримінальну справу за ч. ч.4, 5 ст.191, ч.2 ст.366, ч.2 ст.367 КК України за обвинуваченням службових осіб Перегінської сільської ради і товариства „Регіональні комунальні системи" (м.Рівне), які склали фіктивні акти про виконання берегоукріплювальних робіт на р.Лімниця, внаслідок чого заволоділи бюджетними коштами в сумі 2,5 млн грн.

Зокрема, пред'явлено 474 позови на загальну суму 2,4 млн грн, з яких на даний час судами задоволено 314. За результатами перевірок додержання законодавства при використанні бюджетних коштів, які надходять до постраждалих районів, прокурорами областей пред'явлено 85 позовів на загальну суму 4,4 млн грн, з них уже задоволено 37 на 248 тис. грн. Встановлено факти порушень закону України "Про боротьбу з корупцією" в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування. Всього прокурорами складено 20 протоколів про порушення вимог вказаного закону, винні особи притягнуті судами до адміністративної відповідальності.