ua en ru

Продовжувати рекапіталізацію банків не має сенсу, - експерти

Продовжувати рекапіталізацію банків не має сенсу, до такої думки дійшли експерти в ході обговорення на тему «Чи потрібні державі рекапіталізовані банки».

За словами учасників, стабілізуючу роль у кризовий 2008 р. держава виконала, тобто зупинила паніку і відтік депозитів. На даний момент банки «Укргаз», «Київ», «Родовід» і «Надра» потрібно ліквідувати.

«Потрібно було зупинити людей і переконати їх у тому що державі і українським банкам можна вірити. На той момент це було правильне рішення» - сказав Ігор Уманський, екс-міністр фінансів України.

Але сьогодні, за словами І.Уманського, державі потрібно чітко вирішити для себе, що потрібно робити з цими банками. «Держава - це найгірший бізнесмен у світі і це не тільки стосується України, а банківський бізнес - це не той бізнес, в якому держава повинна брати участь. Держава повинна була стабілізувати настрій по частині повернення довіри, відновить платоспроможність цих банків і вийти», - зазначив він.

У свою чергу, старший фінансовий спеціаліст представництва Світового Банку в Україні, Білорусії і Молдові Анжела Пригожина, підкреслила, що основною метою в той момент було зупинити істерію і відтік вкладів. «Перше - це ухвалення мораторію на відтік вкладів у жовтні - призвело до дестабілізації валютного ринку. НБУ спробував прореагувати, надавши колосальні суми ліквідності, які для деяких банків стали 1 етапом прихованої рекапіталізації, оскільки видавалися довгостроково і для цілого ряду безповоротно. Рекапіталізація, при існуючому наборі законодавчого поля і нормативних актів була єдиним можливим рішенням, оскільки ліквідація і психологічно і технічно на той момент була неможлива», - зазначила вона.

Екс-голова Держфінпослуг Віктор Суслов, вважає, що нести такий тягар за рахунок платника податків не можна і виходом може бути аукціон з продажу всіх 4 банків, і пропозиція рекапіталізації цих фінустанов за рахунок інвестора, в іншому випадку потрібно запускати процедуру ліквідації банків з виконанням зобов'язань перед фізичними особами.

«Більше закачувати бюджетні кошти шляхом ОДВП до статутних фондів банків вже не можна, якщо уряд буде виконувати зобов'язання перед МВФ, він не матиме можливості за рахунок бюджету вносити настільки колосальні кошти», - зазначив екс-голова Держфінпослуг.