ua en ru

Триває судовий розгляд у суперечці між компанією КТІ і Україною про стягнення 500 млн дол

Київський апеляційний господарський суд 3 листопада розгляне апеляційну скаргу ПП "Контейнерний Термінал "Іллічівськ" (КТІ) на рішення суду першої інстанції за позовом компанії про стягнення понад 500 млн дол. з держави Україна в особі державного підприємства "Іллічівський морський торговельний порт" (ІМТП), Мінінфраструктури та Державної казначейської служби. Про це сказано в повідомленні прес-служби ІМТП.

"5 серпня Господарський суд Києва розглянув всі обставини справи, дослідив доводи сторін, думку прокуратури міста Києва, яка вступила у справу на стороні відповідачів, і визнав позовну заяву позбавленим правового обгрунтування, у зв'язку з чим позовні вимоги ПП "КТІ" були відхилені. Порт продовжує відстоювати інтереси державного підприємства, як істотний елемент національних інтересів України, з побудовою зрозумілих ринкових відносин між державою та приватними компаніями. Позиція ІМТП - вимоги КТІ позбавлені будь-яких правових підстав, а суд першої інстанції в даному спорі виніс законне та об'єктивне рішення", - сказано в повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, компанія ПП "КТІ", попередній керівник якої у березні 2015 року призначений міністром транспорту анексованого Криму, вимагала від держави в особі ДП "Іллічівський морський торговельний порт" та Мінінфраструктури понад 500 млн дол. в якості компенсації за розірвання договору про спільну діяльність.

Договір було розірвано у зв'язку з тим, що після портової реформи в 2013-2014 році частина майна ІМТП, яке було об'єктом спільної діяльності з КТІ (зокрема - причали), згідно з розподільчим балансом та акту прийому-передачі перейшло в господарське відання іншої юридичної особи - ДП "Адміністрація морських портів України".

"Таким чином, з урахуванням обставин, що змінилися, договір про спільну діяльність КТІ і ІМТП не міг бути реалізований (в тому числі, не міг бути реалізований наступний етап, на якому в спільну діяльність повинні були передаватися причали, які вже не належали ІМТП) і був розірваний згідно ст. 652 Цивільного кодексу України. Раніше спірний договір спільної діяльності між ІМТП і КТІ було розірвано рішенням Господарського суду Одеської області, законність якого була підтверджена Одеським апеляційним господарським судом та Вищим господарським судом України, а доводи компанії КТІ про нібито неправомірному розірвання договору були відхилені", - наголошується в повідомленні