ua en ru

Продовження перебування ЧФ РФ в Криму суперечить Конституції України, - експерти.

Продовження перебування Чорноморського флоту (ЧФ) Росії в Криму до 2042 р. протирічить Конституції України. Про це заявив експерт Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець, передає "Політична думка".
"І це означає, що дана угода може бути скасована, як неконституційну", - вважає С.Згурець.
Президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов вважає, що Президент Віктор Януковича не має права вирішувати питання такого роду. "Щоб продовжити базування іноземних військ, необхідно внести зміни до Конституції", - підкреслив І.Жданов. Також, на його думку, Україні варто платити ринкову ціну за газ, оскільки - це плата за незалежність. "Дешевий газ, про який домовляється В.Янукович, потрібний, перш за все, власникам заводів", - підкреслив експерт.
На думку експерта Інституту зовнішньої політики при МЗС Олександра Палія, харківська угода підриває державний суверенітет України. "Замість того, щоб шукати альтернативні джерела поставок газу, команда В.Януковича здає шматки української території. Такі питання вирішуються на референдумі і залишається сподіватися, що парламент не ратифікує цю угоду", - заявив аналітик.
З даними думками згоден професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. "Вигоду від дешевого газу отримають кілька олігархів, а розрахується за це В.Янукович здачею національних інтересів. Перше, що повинна зробити опозиція, - звернутися до Конституційного суду України... Якщо влада не зупинить таку свою антиукраїнську політику, то я не виключаю громадянських протестів", - застеріг професор.
А голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко звернув увагу на те, що економічний виграш України - короткочасний, а Росія виграла і політично, і економічно - надовго. "Мене також турбує питання закритості переговорів. Ми не знаємо всього пакету компромісів, не знаємо, хто готував цю угоду. Готувався чи воно українською стороною чи це робила Росія, а В.Янукович тільки її підписав?", - резюмував експерт.