ua en ru

Продовження періоду неповернення ПДВ щорічно завдає аграріям втрати на 10 млрд грн, - УАА

Українська аграрна асоціація (УАА) висловила занепокоєння щодо можливості подовження періоду неповернення аграріям податку на додану вартість (ПДВ) при експорті зерна. Щорічно через цю норму Податкового кодексу вони втрачають близько 10 млрд грн, повідомляє прес-служба асоціації.

Як відзначають експерти УАА, такі дії в рамках угоди про асоціацію (УА) з ЄС можуть розцінюватися як перешкоджання вільній торгівлі. Аграрії закликають міністра аграрної політики та продовольства України продовжити захищати їхнє право на повернення ПДВ.

У УАА заявляють, що підписуючи УА з ЄС, Україна бере на себе певні зобов'язання по оподаткуванню, зокрема щодо "посилення потужностей збору і контролю, з окремим акцентом на процедури відшкодування ПДВ, щоб уникнути накопичення заборгованості" (ст. 351).

Згідно ст. 35 УА Україна зобов'язується не вводити нових обмежень на зовнішньоекономічну торгівлю, включаючи мита: "жодна із сторін не повинна вводити або зберігати в силі будь-які заборони чи обмеження або заходи, що мають еквівалентну дію, щодо імпорту будь-якого товару іншого боку або експорту чи продажу на експорт будь-якого товару, призначеного для території іншої сторони".

"Що таке неповернення ПДВ на зерно? З економічної точки зору це приховане мито, адже воно містить всі необхідні складові мита: по-перше, ПДВ не повертається тільки при експорті, по-друге - тільки для конкретної групи товарів і за певною ставкою. В рамках угоди з ЄС це може розцінюватися як перешкоджання вільній торгівлі", - пояснює голова УАА Володимир Макар.

Нагадаємо, що згідно з чинними нормами Податкового кодексу, експортери зерна з України до 1 січня 2014 р. не можуть претендувати на повернення ПДВ при експорті. Однак 3 липня 2013 р. до Верховної Ради було внесено проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення бази оподаткування" №2494. Проект передбачає подовження періоду неповернення ПДВ аграріям ще на 2 роки - до 1 січня 2016 р.