ua en ru

Продажі музики у світі падають після її видалення із "ВКонтакте", - Дуров

Ліцензійні продажі низки музичних треків знизилися після їх видалення із соціальної мережі "ВКонтакте". Про це написав на своїй сторінці в соцмережі її засновник Павло Дуров.

Ліцензійні продажі низки музичних треків знизилися після їх видалення із соціальної мережі "ВКонтакте". Про це написав на своїй сторінці в соцмережі її засновник Павло Дуров (на фото).

"Цікавий наслідок видалення деяких музичних треків із "ВКонтакте" - легальні продажі частини цих треків знизилися відразу слідом за їх видаленням. Про це свідить досвід, як мінімум, двох близьких до нас артистів", - йдеться в повідомленні.

Дуров зазначив, що в умовах, коли "ВКонтакте" стала основним методом просування музики в СНД, видалення її із соцмережі дедалі сильніше б'є по інтересах творців музики. "Думаю, що "ВКонтакте" і продюсери музики в найближчому майбутньому знайдуть формулу, яка дозволить їм досягати намічених цілей без будь-якого збитку для інтернет-користувачів і музикантів", - написав бізнесмен.

Як відомо, відповідно до законів Російської Федерації, сайт "ВКонтакте" зобов'язаний надавати правовласникам інструменти для видалення музики та відео. Раніше американські корпорації Sony Music, Universal Music Group і Warner Music Group скористалися цими інструментами і видалили частину музики, правами на яку володіють.

Серед "вилученого" контенту опинилися твори Aerosmith, Deep Purple, Led Zeppelin, Linkin Park, Muse, The Beatles, Benny Benassi, Björk, The Rasmus, Bob Marley, AC/DC, Bon Jovi, Adam Lambert, Adele, Celine Dion, Avril Lavigne, Beyoncé, David Guetta, Britney Spears, Depeche Mode, Christina Aguilera, Dima Bilan, Daft Punk, Eminem, Justin Timberlake, Jennifer Lopez, Michael Jackson, Madonna, System of a Down, Marilyn Manson, Metallica, PSY, Queen, 30 Seconds To Mars та інших виконавців.

Напередодні стало відомо про те, що "ВКонтакте" веде переговори з лейблами про можливість узаконити свою музичну бібліотеку. Зі слів Дурова, сторони прагнуть компромісу - щоб користувачі соцмережі могли мати безкоштовний доступ до музики, а автори та виконавці отримували при цьому якусь плату. Найімовірніше, гроші підуть з доходів від реклами на сайті. Очікується, що рішення буде прийнято протягом декількох місяців.

Як повідомлялося раніше, "ВКонтакте" і "Однокласники" потрапили до рейтингу найбільших соцмереж на чолі із Facebook. "ВКонтакте" посіла дев'яту сходинку - за даними comScore, у травні сайт відвідало 79,4 млн користувачів. В "Однокласників", що потрапили на десяту позицію, нарахували за останній весняний місяць 65,4 млн користувачів.

Додамо також, що середньодобова аудиторія "ВКонтакте" у травні, за даними LiveInternet, склала близько 46 млн користувачів.

Російська соціальна мережа "ВКонтакте" була заснована у 2006 р. Павлом Дуровим разом із його старшим братом Миколою. На сайті зареєстровано понад 120 млн користувачів. Його щоденна аудиторія складає в середньому 36 млн осіб. Mail.Ru Group належить пакет у 39,99% акцій "ВКонтакте". 28 травня 2012 р. Mail.ru Group передала Дурову довіреність на голосування пакетом акцій Mail.ru Group у компанії VK.Com Ltd.