ua en ru

Після продажу активів у РФ Прохоров, ймовірно, покине країну, - Кисельов

Після продажу активів у РФ Прохоров, ймовірно, покине країну, - Кисельов Фото: Михайло Прохоров

Євген Кисельов прокоментував продаж Михайлом Прохоровим бізнесу в Росії

У власника російської групи "Онексім" Михайла Прохорова давно погіршилися стосунки з Кремлем, і після продажу активів у РФ він, цілком ймовірно, покине країну. Про це РБК-Україна розповів журналіст Євген Кисельов, не з чуток знайомий з російськими реаліями.

"Історія про те, що Михайло Прохоров збирається розпродати свої активи, мені не видається особливої сенсацією. Справа в тому, що на Прохорова в Кремлі давно дивляться косо, а в Росії зараз все вирішує Кремль. Для Кремля Прохоров один з так званих "старих олігархів" - тих, найбагатших російських бізнесменів, які вийшли в лідери, в тому числі і першими засвітилися на публічній майданчику, ще в єльцинські 90-е. Це люди зовсім іншого сорту, зовсім іншої породи, ніж ті, хто зробили свої статки виключно експлуатуючи близькість, лояльність, особисті зв'язки з Володимиром Путіним і членами його оточення. В рамках процесу видавлювання старих олігархів, багато з них розпродали свій бізнес і перебралися в інші країни", - зазначив Кисельов.


як приклад, він навів співвласник консорціуму "Альфа-Груп" Михайла Фрідмана.

"Він відомий тим, що він львів'янин і завжди підкреслює свій зв'язок з українською батьківщиною. При цьому він цілком лояльний Кремлю великий бізнесмен, ніколи ні в чому не замішаний, але тим не менш, він вважав за краще в якийсь момент продати свій головний актив - компанію ТНК-BP, причому продати, що називається, дуже вдало, на піку вартості, і, наскільки мені відомо, більшу частину часу він проводить зараз у Лондоні, де у нього абсолютно новий, ніяк не пов'язаний з Росією бізнес Це типовий випадок", - підкреслив Кисельов.

Він також нагадав, що Михайло Прохоров в Росії, підтримував різного роду гуманітарні проекти, водив дружбу з представниками опозиційно налаштованої російської інтелігенції, вкладав гроші в незалежні засоби масової інформації навіть спробувати увійти в політику.

"Нагадаю, на минулих президентських виборах він балотувався як опозиційний кандидат (зрозуміло, спитавши на це згоду Кремля, але, тим не менш, під опозиційними гаслами) і набрав, між іншим, близько 8% голосів - більше, ніж хто б то не було людей, які намагалися брати участь у президентських виборах 2000, 2004 і 2012 років", - сказав журналіст.

"Я думаю, що Михайло Прохоров, як чоловік розумний, талановитий, у багатьох відносинах неабиякий, просто прорахував, що нічого хорошого в майбутньому його не чекає - ні бізнес, ні його особисто, і поки є можливість продати все, що йому належить за хороші гроші, треба скористатися. Не здивуюся, якщо дуже скоро ми побачимо Михайла Борисовича у якості постійного жителя Лондона, Нью-Йорка чи будь-якої іншої світової столиці. Буду радий помилитися, але, спостерігаючи за всім, що відбувається в Росії, бачу, що всі тренди там погані, всі тренди там не обіцяють людям, демократично налаштованим, ліберально, нічого хорошого, тому і перемагає настрій, яке формулюється двома словами: "Пора валити", - резюмував Кисельов.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація про те, що Михайло Прохоров продає всі свої російські активи.