ua en ru

Продаж землі під час війни є "злочином перед народом", - Тимошенко

Продаж землі під час війни є "злочином перед народом", - Тимошенко Фото: Юлія Тимошенко

На думку Тимошенко, земля – це єдиний ресурс, який дозволить Україні "стати на ноги"

Продаж землі під час війни є "злочином перед народом", оскільки земля – це єдиний ресурс, який дозволить Україні "стати на ноги". Про це лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко наголосила в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Скуповування землі сьогодні відбувається незаконно. І земля зараз накопичена приблизно в 12-15 родин у величезних обсягах: від 500 тисяч до мільйона гектарів в руках однієї сім’ї. І це означає, що це все вже не належить народу України. Сьогодні продовжується купівля землі в тіньовий спосіб. Знаєте, за якою ціною? Приблизно від 700 до 1000 дол. США за гектар. Це ж за вартістю гарного телефона скуповують… Це не ціна нашої землі!", - заявила Тимошенко.

Наміри дозволити продаж сільськогосподарської землі лідер "Батьківщини" пояснює бажанням аграрних монополістів узаконити "володіння сотнями тисяч гектарів": "Вони хочуть легалізувати те, що за багато років було скуплено в людей в тіньовий спосіб за копійки".

Політик зазначила, що в Європі чорноземи коштують по кілька десятків тисяч євро за гектар, а не 700 доларів, як в Україні. "Різницю ми відчуваємо? У нас 42 млн. га с/г землі, і якщо помножити це на ринкову вартість, то це приблизно 3,5 трильйони євро. Це сорокарічний ВВП країни", – сказала Тимошенко.

Тимошенко також заявила, що зараз із землею "намагаються зробити те ж саме, що було з стратегічними підприємствами у час паперової ваучерної приватизації в 90-ті роки, коли кланові родини скупили в людей ці ваучери "за копійки".

"Дві третини індустріальних підприємств було знищено, клани скупили контрольні пакети підприємств, а в людей на руках залишилося море макулатури – нікому не потрібні ваучери… Тепер черга дійшла до землі – один до одного та сама технологія", – вважає лідер "Батьківщини".

Вона упевнена, що "земля – це єдиний ресурс, який дасть можливість Україні стати на ноги". А майбутнє аграрного сектору, на її переконання, – за фермерськими господарствами, яких має бути не 38 тисяч господарств, як зараз, а не менше 2,5 мільйонів, як у Польщі.

"Ось де наші робочі місця! Мінімум 10 мільйонів нових робочих місць у нас може бути створено в аграрному комплексі. І тому, перед тим, як ми будемо ухвалювати якісь рішення з приводу продажу землі, треба провести широку, чесну дискусію у суспільстві. Треба пояснити, що Канада, Ізраїль свою землю не продають. США в останні 10 років скуповують землю в громадян назад, бо вони розуміють, що це за цінність і що це за власність", – пояснила нардеп.

Тимошенко переконана, що про доцільність продажу землі необхідно запитати в людей на референдумі: "Українці мудрі, вони розуміють, що для нас земля – це не просто складова аграрного виробництва, для нас земля – це частина душі, життя українця!".

Голова партії також нагадала, що спільно з Асоціацією фермерів та землевласників "Батьківщина" збирає підписи проти продажу землі. "Інакше ми втратимо державу, втратимо шанс піднятися і втратимо можливість жити", – підсумувала Тимошенко.