ua en ru

Глава Міненерго України вважає неприйнятною пропозицію РФ щодо ціни на газ

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан назвав дискримінаційною пропозицію, озвучену сьогодні міністром енергетики Росії Олександром Новаком, щодо ціни на природний газ у 385 дол./тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан назвав дискримінаційною пропозицію, озвучену сьогодні міністром енергетики Росії Олександром Новаком, щодо ціни на природний газ у 385 дол./тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол. Про це йдеться в коментарі українського міністра на сайті відомства.

"Українська сторона розчарована відсутністю конструктивного підходу з російського боку у переговорах щодо врегулювання питання постачання газу в Україну. Ми знов чуємо ціну у 385 дол. за рахунок застосування так званої знижки у 100 дол. від ціни 485 дол. за рахунок відміни мита. Тобто, на думку російської сторони, ціна у 485 дол. є справедливою та ринковою. Ми вважаємо, що ця ціна дискримінаційна", - заявив Продан.

Водночас він повідомив, що українська сторона зробила декілька пропозицій, у т.ч. консолідованих з Єврокомісією, щодо дійсно ринкових механізмів встановлення ціни.

"Остання наша пропозиція - розраховувати ціну, виходячи із рівня цін, що склалися на європейських газових хабах, зменшивши її на величину витрат на транспортування газу від кордону РФ до країн ЄС. Яка ціна може бути більш ринковою ціною ніж біржова ціна?", - додав Продан.

Нагадаємо, раніше сьогодні глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова постачати Україні газ за 385 дол./тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол., а також готова перерахувати борг України за газ зі знижкою 100 дол. за тисячу кубометрів при погашенні Україною 1,45 млрд дол. боргу за газ, поставлений в 2013 р.