ua en ru

Продан виключає допуск до ГТС України компаній, частку в яких має "Газпром"

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан виключає допуск до газотранспортної системи (ГТС) України компаній, частку в яких має російське ВАТ "Газпром".

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан виключає допуск до газотранспортної системи (ГТС) України компаній, частку в яких має російське ВАТ "Газпром". Про це він заявив сьогодні журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, на запитання про те, чи будуть допущені оператори, в яких частку має російський "Газпром", Продан відповів: "Ні".

За його словами, Міненерго організовує велику конференцію, на яку вже запросило близько 20 європейських і американських компаній, яким в подальшому планується запропонувати співпрацю.

Міністр також наголосив, що в процесі прийняття рішення щодо допуску іноземних компанії до вітчизняної ГТС також має бути врахована позиція українського парламенту.

Зазначимо, 4 липня 2014 р. Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №4116а "Про внесення змін у деякі закони України щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України".

Зокрема, законопроект встановлює, що функції оператора ГТС України можуть бути закріплені за суб'єктом господарювання, засновником і власником якого може виступати виключно держава чи держава (володіння не менш як 51% корпоративних прав) та юридична особа (юридичні особи), яке належить та контролюється резидентами країн Європейського союзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства і є оператором системи транспортування газу або членом європейської мережі операторів системи транспортування газу.