ua en ru

Проблеми підготовки до опалювального сезону пов'язані не з вугіллям, а зі зниженням вироблення атомних станцій, - експерт

Проблеми підготовки до опалювального сезону пов'язані не з вугіллям, а зі зниженням вироблення атомних станцій, - експерт Фото: Дмитро Марунич

Проблеми підготовки до опалювального сезону пов'язані не з вугіллям, а зі зниженням вироблення атомних станцій. Так прокоментував прес-конференцію виконуючого обов'язки генерального директора "Укренерго" Всеволода Ковальчука співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Дивно чути, що всі проблеми енергетики пов'язані з відставанням у графіку формування складських запасів вугілля на ТЕС. Як раз теплова генерація в останні місяці фактично врятувала українську енергосистему від блек-аута, загроза якого виникла у зв'язку з відключенням відразу 5-ти енергоблоків АЕС", - сказав Марунич.

"У зв'язку з цим навантаження на українську теплогенерацію влітку аномально зросло. ТЕС спалювали понад 100 тис. тонн на добу, це значно більше, ніж зазвичай спалюють взимку. Тільки за один місяць — близько трьох мільйонів тонн. Якщо говорити відверто, то понадпланово використане влітку вугілля і зумовлює деяке відставання у формуванні складських запасів", - підкреслив він.

Експерт вважає абсурдною ситуацію, при якій "держава допускає арешт рахунків та майна НАЕК "Енергоатом", через що компанія не могла своєчасно закуповувати необхідне для ремонту енергоблоків обладнання і комплектуючі".

"Розмови про нестачу вугілля є нічим іншим як спробою перекласти відповідальність. Чиновникам варто припинити демагогію і грузити того, хто тягне - теплогенерацію", - закликав експерт.

На прес-конференції в. о. голови "Укренерго" Всеволод Ковальчук назвав незадовільними темпи накопичення вугілля генеруючими компаніями.

За даними НАЕК "Енергоатом", на кінець серпня на атомних станціях країни працювало 10 з 15 енергоблоків. На плановий капітальний ремонт поставлені енергоблоки №1, №2 і №4 на ЗАЕС, на Хмельницькій АЕС більше місяця ремонту енергоблок №1, виведений в плановий ремонт енергоблок №4 Рівненської АЕС.