ua en ru

Проблемним країнам ЄС слід почекати з різким урізанням бюджетних витрат, - Лагард

МВФ, відомий драконівськими умовами надання своєї допомоги, несподівано заявив, що проблемним країнам краще почекати з різким урізанням бюджетних витрат. Фонд з'ясував, що заходи економії б'ють по ВВП набагато сильніше, ніж вважалося раніше.

"Іноді краще, враховуючи обставини, взяти собі побільше часу, - заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард в Токіо. - Цю позицію ми відстоювали у випадку Португалії, цю позицію ми відстоювали в Іспанії, і це саме те, чого ми добиваємося зараз в Греції, де, як я вже неодноразово повторювала, буде потрібно ще два додаткових роки, щоб країна змогла виконати програму бюджетної консолідації". За її словами, в умовах слабкого зростання або спаду економіки цілком можна змиритися зі зниженням податкових надходжень і зростанням дефіциту бюджету.

Лагард зробила свою заяву через два дні після публікації МВФ прогнозу перспектив світової економіки. У ньому МВФ після аналізу ситуації в 28 країнах прийшов до висновку, що вплив заходів економії на динаміку ВВП виявився набагато більш негативним, ніж вважалося раніше. Зокрема, влада досліджених країн виходила з того, що кожен зекономлений долар знижує ВВП на 0,5 дол. Однак цей бюджетний мультиплікатор виявився мінімум удвічі більше - до 1,7. Тобто скорочення держвитрат на 1 дол. могло призводити до зниження ВВП на 1,7 дол. "Порочне коло рецесії, бюджетних дефіцитів і додаткової економії викликає лише поглиблення рецесії", - згоден економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг.

Можна впевнено говорити про зміну позиції МВФ з питання бюджетної економії. Головний економіст фонду Олів'є Бланшар пообіцяв, що організація буде враховувати висновки дослідження, готуючи рекомендації щодо економічної політики в країнах-боржниках. Найбільш актуально це для зони євро, де Греція, Ірландія та Португалія вже отримують зовнішню допомогу, в тому числі і від МВФ, а Італія та Іспанія можуть звернутися за нею. Однак навряд чи ідеї МВФ знайдуть розуміння у провідних гравців в Європі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель в кінці вересня наполягла на тому, що європейські країни повинні скоротити бюджетні дефіцити заради довгострокової економічної вигоди. А голова ЄЦБ Маріо Драгі в понеділок заявив, що альтернативи економії немає, навіть якщо вона шкодить ВВП.

Втім, експерти зміну підходу МВФ до бюджетної економії схвалюють. На думку головного економіста Nomura Research Institute Річарда Ку, Європа зараз одночасно хвора і на діабет, який потребує строгої дієти і вправ, і пневмонією, перемогти яку може рясне харчування та лікування. "У пацієнта можуть бути обидві хвороби, але доктор повинен спершу вилікувати пневмонію, навіть якщо лікування суперечить визначеним при діабеті. В Європі ж поки тільки дієта", - заявив він в інтерв'ю Bloomberg. Ку чверть століття прожив в Японії і вважає, що для того, щоб уникнути японського "втраченого десятиліття", Європі, навпаки, потрібно наростити держвидатки, які компенсують збільшення заощаджень домогосподарствами і компаніями.

Втім, в європейських країнах до висновків МВФ вже починають прислухатися. Італія в середу несподівано оголосила про зниження прибуткового податку для громадян, що заробляють менше 28 тис. євро в рік, незважаючи на те що це позбавить бюджет країни 5 млрд євро. "Ми можемо дозволити собі невеликий перепочинок", - заявив італійський прем'єр Маріо Монті. В Італії, схоже, усвідомили, що боротьба з бюджетним дефіцитом тільки посилює рецесію в країні. В кінці вересня уряд удвічі погіршив прогноз по спаду економіки - з 1,2 до 2,4% цього року. Одночасно цільовий прогноз по дефіциту держскарбниці було підвищено з 1,7 до 2,6%.

Читайте також: МВФ готовий надати Греції два роки на виконання завдань перед кредиторами