ua en ru

Проблема демократії в Україні турбує західних спостерігачів та ЗМІ, - експерти

Проблема демократії в Україні все більше турбує західних спостерігачів та ЗМІ. Про це заявив професор політологіх НаУКМА Олексій Гарань, коментуючи останні візити Президента Віктора Януковича до Евросоюзу, передає «Політична думка».
«Внутрішня політика Януковича безумовно розходиться з європейськими цінностями. Реально ми бачимо, як будується в країні авторитарна модель. Звичайно це турбує європейців, вони це поки висловлюють у демократичній формі... Відразу після обрання президентом у Януковича були сподівання, що йому запропонують діалог, що він не буде ізольований і громадянам це подавалося, як можливість наближення влади до Європи. Реально ми бачимо іншу картину», - вважає професор.
З цим погоджується політолог Ігор Жданов. «Якщо перший візит до Брюсселю був ознайомчий, його хотіли там бачити, придивлялися до нього і вивчали, то теперішній за результатами абсолютно порожній і незрозумілий... Якщо говорити про користь для України від таких візитів, то її немає. Як і немає жодного прориву в європейському напрямку. Навпаки гальмується створення зони вільної торгівлі з ЄС, є проблеми з договором про асоціативне членство тощо», - підкреслив політолог.
Про гальмування важливих переговорів України з ЄС сказав і експерт з міжнародних відносин Олександр Сушко. «Останні місяці в переговорах немає жодного прогресу. Влада неодноразово декларувала, що сторони уже вийшли на завершення переговорів, однак це не так. Є багато питань, які залежать від політичної ситуації в Україні. Щодо того, чи кореспондується внутрішня політика, яку проводить команда Януковича з європейськими цінностями, то це очевидно, що ні», - наголосив О.Сушко.
Втім, ЄС продовжує контактувати з чинною українською владою через спроби збереження впливу. «Хоча я не виключаю і такий сценарій, що Захід закриватиме очі на недемократичні процеси в Україні, як закриває зараз на те, що робиться в Росії. Водночас ми не можемо апелювати лише до Заходу. Потрібно щось і самим робити», - резюмував політолог Володимир Фесенко.