ua en ru

Визнання неплатоспроможності Греції заради порятунку євро є розумним, - міністр економіки Німеччини

Визнання неплатоспроможності Греції заради порятунку єдиної європейської валюти є розумним. Таку думку в інтерв'ю Handelsblatt висловив міністр економіки Німеччини Філіп Реслер.

«Багато відомих економістів активно підтримали мою пропозицію. Мова йде про відновлення економічної життєздатності країни, що має значні структурні проблеми. Ми хочемо зберегти Грецію у складі зони євро. Це повна протилежність банкрутства. Будучи міністром економіки, я просто зобов'язаний чесно говорити про те, що з економічної точки зору є розумним. Можливо, що комусь це і не сподобалося», - зазначив він.

За словами міністра, «організоване банкрутство» могло б стати прийнятним рішенням для Греції. «Все в руках уряду Греції. Воно повинно прийняти рішення, як жити далі. Зараз необхідно, щоб Греція рішуче взялася за реформи. Це стосується і приватизації держвласності, і модернізації апарату управління державою», - вважає Реслер.

Також, на думку міністра економіки Німеччини, відновлення економічного зростання Греції може забезпечити створення вільних економічних зон, за прикладом Польщі та Естонії. «Рішення за урядом Греції. Досвід показує, що сильні регіони країни здатні допомогти більш слабким. Інший приклад - кредитний дефіцит середнього підприємництва. Самим створити банк розвитку грекам зараз важко, але я цілком можу собі уявити, що відповідна його модель цілком може бути створена у співпраці з Єврокомісією», - зазначив економіст.

За його словами, для поліпшення інвестклімату, Греції необхідні фундаментальні перетворення. «З ними покращиться і інвестиційний клімат. Поки що головні недоліки - дефіцит правової безпеки, занадто повільний процес отримання різних дозволів і ненадійність партнерів, що виявляється досить часто. Для німецьких підприємців все це стало в минулі роки приводом для розчарування», - сказав Реслер.

Що стосується розширення функцій європейських фондів фінансової стабільності EFSM і ESM, то за словами міністра, надання фондам додаткових функцій, наприклад видача банківської ліцензії такому антикризовому механізму, як ESM, привело б до перевищення верхньої межі вже взятих на себе Німеччиною гарантій за ризиками в обсязі 211 млрд євро. «З цього питання рішення має приймати парламент. У бундестазі більшості на його підтримку я не бачу», - зазначив він.