ua en ru

Прив'язка цін на українську нафту до ціни імпорту призведе до зростання доходів і рентабельності "Укрнафти", - аналітик.

Прив'язка цін на українську нафту до ціни імпорту призведе до зростання доходів і рентабельності "Укрнафти". Так аналітик ІК "Phoenix Capital" Сергій Петренко прокоментував намір Міністерства палива та енергетики України прив'язати ціни на українську нафту до ціни імпорту, з урахуванням надбавки за якість при визначенні стартової ціни на українську нафту.
"Укрнафта", найбільша нафтовидобувна компанія України, повинна продавати нафту на аукціоні, як передбачає українське законодавство. Хоча "Укрнафта" і продає нафту на аукціонах, енергоресурс продається зі значним дисконтом по відношенню до ринкових цін. Попередній Кабінет міністрів вніс зміни до процедури проведення аукціонів з метою прив'язки цін на українську нафту (яка продається на аукціонах) до ціни російського імпорту, однак, прийняті зміни були оскаржені в суді, і "Укрнафта" продовжила реалізовувати свою нафту за цінами нижче світових. Зараз новий уряд повинен зайняти певну позицію з даного питання і розглянути проект резолюції, підготовлений Мінпаливенерго. Враховуючи, що новий уряд налаштований на поліпшення відносин з Росією, процедура прив'язки цін, швидше за все, буде прийнята з метою зміцнення позиції російських нафтовидобувних компаній на українському ринку", - сказав С.Петренко.

Він нагадав, що зараз ринкова ціна на українську нафту становить 35,59 дол./бар., а справедлива ціна - 58,6 дол./бар.