ua en ru

Прив'язка ціни до міжнародних індексів сьогодні працює на всіх ринках енергоресурсів, - Тимченко

Прив'язка ціни до міжнародних індексів сьогодні працює на всіх ринках енергоресурсів, - Тимченко Фото: Максим Тимченко (Українські новини)

На сьогодні в Україні склався дефіцит за всіма видами енергоресурсів

На сьогодні в Україні склався дефіцит за всіма видами енергоресурсів, тому працює принцип імпортної альтернативи при визначенні ціни. Про це повідомив в інтерв'ю виданню "Новое время" генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко.

Тимченко зазначив, що сьогодні імпортується 30% газу, понад 80% нафтопродуктів, 100% ядерного палива, понад 40% вугілля (або більше 26% енергетичного вугілля).

"Це означає, якщо працюють ринкові механізми і ринкова економіка, ціна цього енергопродукту визначається за ціною імпортної альтернативи. І сьогодні цей принцип закладений у ціноутворенні по всіх ринках. На газ – відштовхується від ціни на біржі в хабі в Німеччині, плюс доставка до кордону України. Такий же принцип закладений регулятором ціноутворення на вугілля, точніше, в тарифах для теплової генерації", - заявив він.

Гендиректор ДТЕК підкреслив, що прозора формула визначення ціни вугілля на основі імпортної альтернативи – це значний крок вперед в порівнянні з практикою ручного регулювання. Однак формула базується на середній ціні вугілля за попередні 12 місяців, що не відображає реальну його ціну.

"У нас в тарифі закладена ціна 1800 гривень. Постачання вугілля-антрациту сьогодні йдуть по 2,5 тисячі гривень. І виникає питання: розрив на 700 гривень яким чином покривати? Тобто, як ефективний механізм ціноутворення на вугілля та тарифів на теплову генерацію ця формула не працює. І ми досить гостро ставимо це питання. Якщо ми говоримо про те, що принцип ціноутворення в газі та вугіллі однаковий, то в газі є можливість отримувати реальний індикатив імпортної альтернативи, а у вугіллі – ні", - зазначив він.

Тимченко також зазначив, що з впровадженням нового ринку електроенергії всі дискусії навколо ціни вугілля для теплової генерації знімуться, ціну буде формувати ринок.

"Ми вітаємо прийнятий закон "Про ринок електричної енергії". І у мене величезні надії, що у відведені два роки він запрацює. Тоді зніметься маса дискусій – яка ціна повинна бути на вугілля, на газ, на електроенергію і так далі. Ринок буде визначати", - заявив генеральний директор ДТЕК.