ua en ru

Приватизація облгазів вигідна насамперед власникам підприємств, - експерти

Рішення про приватизацію облгазів вигідно насамперед власникам підприємств, найбільшим серед яких є Дмитро Фірташ, який контролює роздрібний ринок газу, вважає директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн, пише "Комерсант-Україна".

"Бізнесмен підтверджував в пресі свою участь у багатьох українських облгазах. І питання тут, загалом, вирішене - я не очікую від цієї приватизації будь-яких несподіванок", - зазначив він.

У свою чергу, старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров вважає, що, "швидше за все приватизація зроблена під когось з українських олігархів, можливо, Дмитра Фірташа, який вже володіє акціями облгазів".

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич пояснює, що акціонери, які в даний час не володіють пакетами акцій облгазів, навряд чи погодяться на подібних умовах брати участь у приватизації. "Куплені на конкурсах міноритарні держпакети акцій облгазів не дозволять їм скільки-небудь серйозно впливати на політику і менеджмент підприємств", - говорить експерт.

Раніше співвласник RosUkrEnergo (RUE) Дмитро Фірташ заявляв російський газеті "Вєдомості" про контроль RUE над 75% обсягу газу, який продається в Україні.