ua en ru

Через приватизацію прибуткових державних агропідприємств може подорожчати хліб, - "Наш край"

Через приватизацію прибуткових державних агропідприємств може подорожчати хліб, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

На думку Мазурчака, приватизувати прибуткові державні підприємства не можна

Приватизувати прибуткові державні підприємства "Аграрний фонд" та "Державна продовольчо-зернова корпорація" не можна, бо це спровокує різке зростання цін на продукти харчування. Про це йдеться у зверненні до КМУ співголови партії "Наш край" Олександра Мазурчака.

Він зазначив, що продаж державних агрохолдингів посилить вплив монополістів на ринку харчових продуктів і призведе до подальшого зростання цін.

"У разі приватизації одних з найбільш прибуткових держпідприємств в Україні, приватний бізнес відразу отримає додаткові активи, що надасть їм можливість контролювати ще більший потік зернової сировини і встановлювати свої ціни для виробників круп, м'яса, молочної продукції і хліба. Як наслідок, українці будуть їсти ще менше, а монополісти будуть продовжувати багатіти. Необхідно негайно зняти з торгів два найприбутковіших агрохолдинги, від яких сьогодні залежить стабільність цін на ринку", – зазначив політик.

Мазурчак нагадав, що нещодавно уряд скасував регулювання цін на соціальні продукти, що "дозволило монополістам встановлювати свої ціни і призвело до значного подорожчання продуктів харчування першої необхідності".

"У липні уряд відмовився регулювати ціни на продукти, помилково вважаючи, що держрегулювання цін не виправдовує себе. Тепер ринок контролюють аграрні і торгові олігархи, які за своїм розсудом встановлюють ціни. Якщо влада віддасть у приватні руки державні агрохолдинги – на ринку залишаться тільки вони і стримувати ціни вже буде нікому", – переконаний Мазурчак.

"Наш край" вимагає від уряду припинити злочинну політику затикання дірок у бюджеті за рахунок розпродажу прибуткової державної власності.

"Продаж цих агропідприємств дасть одномоментно кілька мільярдів гривень для затикання дірок у соціальних видатках, але призведе до втрати прибуткових держактивів і остаточно позбавить уряд впливу на ринок продуктів харчування. Кабмін повинен працювати на українців, а не олігархів", – резюмував Мазурчак.

Як повідомлялося, Фонд державного майна України підготував до приватизації в 2017 році три великі державні компанії: Аграрний фонд, Державну продовольчо-зернову корпорацію і Об'єднану гірничо-хімічну компанію.