ua en ru

Націоналізацію "Приватбанку" затверджено Кабміном

Націоналізацію "Приватбанку" затверджено Кабміном Фото: власник "ПриватБанку" Ігор Коломойський

Держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій "Приватбанку"

ПАТ "ПриватБанк" переходить у стовідсоткову власність держави. Відповідне рішення про націоналізацію прийняв Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні.

Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій "Приватбанку" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи і збереження коштів його клієнтів.

У Кабміні наголосили, що ці дії відбуваються в чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.

За словами голови Національного банку Валерії Гонтарєвої та міністра фінансів Олександра Данилюка, приватні акціонери "ПриватБанку" звернулися до уряду з пропозицією, щоб держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Перехідний період починається з 19 грудня. У понеділок в 8-30 про деталі прийнятих рішень на спільній прес-конференції проінформують Данилюк і Гонтарєва.

Крім того, вранці окремі заяви з цього приводу зроблять президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Пізніше стало відомо, що з-за націоналізацію "ПриватБанк" на добу призупинив виконання платежів юридичних осіб. Це обумовлено технічною необхідністю, пов'язаною з процедурою зміни контролю та особливостями законодавства.

У той же час, за словами міністра фінансів Олександра Данилюка, банкомати і термінали "Приватбанку" продовжують працювати в штатному режимі.

У свою чергу в Національному банку України впевнені, що націоналізація "Приватбанку" не призведе до скільки-небудь значного відтоку депозитів. Глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що контролює ситуацію.

Нагадаємо, в кінці листопада міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings
підтвердило довгостроковий рейтинг "Приватбанку" на рівні ССС.