ua en ru

Присяжнюк: В Україні в 2013 р. зберуть 9,4 млн т овочів

У 2013 р. в Україні зберуть близько 9,4 млн т овочів. Такий урожай повністю забезпечить потреби українців, що складають до 7,3 млн т. Для того ж, щоб зберегти стабільну ціну на овочі та зробити їх доступними круглий рік, держава продовжує споруджувати овочесховища. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

"Цього року ми будемо мати високий урожай не тільки зернових, а й плодово-овочевої продукції. Прогнозується, що буде зібрано близько 9,4 млн т овочів. Тому внутрішні потреби, які складають не більше 7,3 млн т, будуть повністю забезпечені . Що стосується цінової ситуації, то вона залишиться стабільною, оскільки ми активно боремося зі спекулянтами на ринку плодово-овочевої продукції", - зазначив міністр.

Так, в Україні буде зібраний високий урожай овочів "борщового" набору, які користуються найбільшим попитом у споживачів. Капусти цього року зберуть близько 1,8 млн т, буряків - 860 тис. т, моркви - 865 тис. т і цибулі - більше 1 млн т.

Микола Присяжнюк зазначив, що перед міністерством стоїть завдання не просто сприяти збору високого врожаю, а й забезпечити його зберігання.

"Без наявності спеціальних сховищ зберігання високих врожаїв може виявитися проблематичним. Тому, щоб робота аграріїв, які збирають такий великий обсяг плодово-овочевої продукції, що не була марною, уряд допомагає будувати сховища. Так, в 2011-2012 роках за сприяння держави були побудовані 104 овочесховища. А в найближчі два роки в Україні з'являться ще 16 сховищ ємністю 140 тис. т", - додав глава відомства.