ua en ru

Присяжнюк: Агросектор України поки не готовий до Асоціації з ЄС

Від підписання Угоди про Асоціацію з Євросоюзом український агропромисловий сектор отримає більше мінусів, ніж плюсів. Про це в інтерв'ю газеті «Капітал» розповів глава МінАП Микола Присяжнюк.

«Поясню, що сталося. Після того як Кабінет міністрів у вересні затвердила текст угоди, наші економічні та політичні інститути проаналізували документ і подали доповідну записку президенту. Кабмін прийняв рішення призупинити дію своєї постанови і передати його на розгляд в Раду національної безпеки і оборони», - сказав він.

Міністр зазначив, що від підписання Зони вільної торгівлі з ЄС агросектор отримав би підвищення стандартів якості, безмитне ввезення деяких видів агропродукції в європейські країни. Присяжнюк констатував, що хоч розмір цих квот незначний, але українська продукція отримала б можливість вийти на європейський ринок.

«Але є мінуси, які з'явилися б від підписання угоди: зближення економічних, соціальних і законодавчих ініціатив. Наприклад, ЄС вимагає, щоб ми з 2015 р. припинили дворової забій худоби. Але навіть не можу собі уявити, як я приїду в своє село і скажу: «Все, хлопці, сала не буде, свіжини не буде, ми живемо за європейськими вимогами». Це виглядає як своєрідна окупація. Дайте нам ті ж компенсатори, дотації, які діють в ЄС. Наприклад, в ЄС є ще й експортна дотація, а нам , відповідно до правил СОТ, заборонено експортну дотацію застосовувати», - зазначив міністр.

Між тим, він припустив, що з боку Євросоюзу незабаром буде запропонований певний пакет з привабливими умовами. «Це стосується фінансової допомоги для гармонізації стандартів, можливості якнайшвидшої адаптації законодавства та перепрофілювання окремих підприємств. Я кажу, наприклад, про виробників сирів, деяких видів вин, назва яких не відповідає місцевості походження (шампанське, коньяк)», - резюмував Присяжнюк.