ua en ru

Приєднання України до ЗВТ з ЄС закриє для неї традиційні ринки збуту, - Медведчук

Приєднання України до зони вільної торгівлі з Європейським союзом закриє для неї традиційні ринки збуту. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Високопоставлені чиновники замовчують, що приєднання до ЗВТ з Євросоюзом поставить хрест на євразійської інтеграції, зробить неможливим взаємовигідне співробітництво з країнами Митного союзу і закриє традиційні ринки збуту - ті ринки, де завжди була затребувана наша продукція", - написав Медведчук.

Він зазначив, що заява Києва про те, що Україна обирає європейський вектор інтеграції, країни Митного союзу відреагували цілком передбачувано - прийняттям заходів по захисту своїх виробників. І чим категоричніше офіційний Київ демонструє свій намір приєднатися до Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, тим конкретніше стають захисні заходи з боку країн МС. Так, 16 червня через почастішання випадків контрабанди та фальсифікації продукції Росія заборонила ввезення на свою територію українського картоплі і обмежила число пунктів пропуску продукції тваринництва. Білорусь заблокувала імпорт українських кондитерських виробів.

"Для нашої країни втрата ринку збуту країн МС дуже болюча. В минулому році Україна поставила в РФ агропродукції на загальну суму 3 млрд дол., повідомив міністр сільського господарства РФ Микола Федоров. У той же час для Росії українські товари не є критичним імпортом. При необхідності вони легко можуть бути замінені продукцією білоруських аграріїв. На жаль, сьогодні так і відбувається. В Росії на зміну української молочної продукції вже прийшла білоруська. При першій же можливості, незважаючи на гучні заяви про підтримку євроінтеграційних устремлінь України, на російський ринок повернулася і Литва - з лютого 2014 року литовські молочники знову експортують в РФ свої товари", - зазначив Медведчук.

За його словами, вітчизняні сільгоспвиробники підраховують збитки, які несуть із-за різкої зміни зовнішньоекономічного вектора інтеграції, і чудово розуміють, що відновити втрачені позиції буде практично неможливо: у разі виходу з СНД Україна повністю втратить ринки збуту на пострадянському просторі.