ua en ru

Приєднання України до ЗВТ з ЄС знищить економіку країни, - Медведчук

Угода про асоційоване членство України в ЄС антиконституційна, тому не може і не повинна бути підписана. Крім того, приєднання України до зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом (ЄС) знищить економіку країни. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук, повідомляє прес-служба руху.

На думку політика, руйнуючи налагоджені коопераційні зв'язки з економічними партнерами з Росії, Білорусі та Казахстану, Україна не тільки руйнує власну економіку, але і отримує асиметрію у партнерстві з Євросоюзом.

"Продуктивність праці в Україні та середній рівень енергоефективності економіки в чотири рази менше, ніж в Євросоюзі. У чотири рази! Вдумайтеся в ці цифри, - обурюється Медведчук. - Середній показник ВВП на одного жителя ЄС майже у вісім разів вище, ніж в Україні, а рівень інноваційності виробництва - у сім разів".

Політик застеріг українських виробників, яким 500-мільйонний європейський ринок здається дуже привабливим.

"Чи буде він для нас конкурентоспроможним, чи ми зможемо зайняти вільну нішу? Однозначно - ні! Для того, щоб вітчизняна продукція потрапила на європейський ринок, необхідно впровадити більш 20 000 стандартів технічного регулювання", - зазначає лідер "Українського вибору".

Політик нагадує, що для переходу на євростандарти Україні необхідно 164 млрд євро протягом 10 років, про що заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров.

Медведчук також нагадав, що сьогодні Україна продає в ЄС залізну руду, кукурудзу, вуглецеву сталь, металопрокат, соняшникову олію, насіння ріпаку, граніт, пісковик. "Практично все це - сировина і продукція першого рівня переробки. ЗВТ з Європейським Союзом означає консервацію сировинної моделі економіки України", - зазначив політик.

Реальні вигоди нашій економіці, впевнений політик, принесе членство в Митному союзі - адже тільки за рахунок зниження ціни на газ і ліквідації митних зборів на нафту і нафтопродукти преференції України в цінах 2013 р. щорічно складуть близько 10 млрд дол.

"На жаль, цей шлях буде закритий для нас у разі підписання угоди про асоціацію. Президент РФ Володимир Путін прямо заявив, що, підписавши угоду з ЄС, Україна вже не зможе приєднатися до Митного союзу. Вона виявиться у специфічній резервації і економічної ізоляції від тих країн, які протягом багатьох років були ринком збуту української продукції", - нарікає політик.

Лідер "Українського вибору" підкреслив, що вибираючи вектор зовнішньоекономічної інтеграції, необхідно керуватися не емоційними аргументами, а економічними розрахунками. "Хочу нагадати, що єдина Європа починалася з Об'єднання вугілля і сталі. В середині минулого століття міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував Німеччині співпрацю. Економічна складова цього союзу стала запорукою не тільки світу, але і матеріального процвітання двох країн", - упевнений Медведчук.