ua en ru

Приріст врожайності основних культур відстає від розвинених країн на 10 років, - УКАБ

Приріст врожайності основних культур відстає від розвинених країн на 10 років, - УКАБ Фото: останніми роками спостерігається зростання врожайності основних культур

Те, що давно використовується у Європі, для України є чимось абсолютно новим

Темпи приросту врожайності основних культур в Україні повторюють світові тенденції десятирічної давнини. Про це повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

В останні роки в Україні спостерігається істотне зростання врожайності основних культур, що дозволило зібрати рекордні врожаї зернових і олійних, а також практично прирівняти показники врожайності до показниками провідних країн світу. Однак нинішня тенденція зростання була характерна для більшості розвинених країн 5-10 років тому.

Так, за останні 5 років врожайність кукурудзи в Україні зросла з 4,5 т/га до 6,05 т/га, соняшнику - з 1,5 т/га до 1,92 т/га, ріпаку - з 1,5 т/га до 2,4 т/га. Такі показники спостерігалися в Європі в 2000-2005 рр.

Основною причиною такого розвитку є повільні темпи використання сучасних технологічних підходів і високопродуктивних сортів і гібридів насіння. Тому те, що давно використовується в Європі, для України є чимось абсолютно новим.

"Існуюче законодавство, на жаль, не дозволяє швидко отримати доступ до сучасних технологій, які були, є і будуть запорукою успіху вітчизняного аграрного виробництва. Тому відповідні зміни існуючого насіннєвого законодавства в частині визнання сертифікатів OECD і ISTA на раніше зареєстровані сорти та гібриди, на нашу глибоке переконання, покращують доступність новітніх технологій, сортів і гібридів рослин, а також можливість їх застосування в Україні", - зазначив виконавчий директор УКАБ Олександр Жемойда.

Як повідомлялося, урожай олійних культур у 2015 р. очікується на рівні 15,3 млн т.

Нагадаємо, виручка українського агросектору у 2014 р. склала 2,5 млрд дол.