ua en ru

Урожай олійних культур в 2015 р. очікується на рівні 15,3 млн т, - УКАБ

Урожай олійних культур в 2015 р. очікується на рівні 15,3 млн т, - УКАБ

Урожай олійних культур в Україні в 2015 р. очікується на рівні 15,3 млн тонн, а посівні площі можуть зрости на 3%. Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

У той же час, вартість посівної кампанії для олійних культур аналітична група УКАБ оцінила приблизно в 22,8-26,6 млрд. грн.

Як зазначили в УКАБ, в цьому році посівні площі олійних культур очікуються в межах 8, 2 млн. га, з них 64% соняшнику, 12% ріпаку і 24% сої. Зокрема, під соняшником очікується збільшення посівних площ на 2-3% і під соєю на 7-8%. Аграрії віддають більшу перевагу олійним культурам за їх прибутковість у минулому році. Зокрема доларова рентабельність соняшнику оцінюється на рівні 14,5 %, а сої - 20,6 %.

"Аналогічно ситуації в Україні, ми також очікуємо зростання посівних площ під соєвими бобами в Сполучених Штатах, що при сприятливих погодних умовах та формування великого валового збору, може стати поштовхом для чергового падіння світових цін на світовому ринку, тому вітчизняним аграріям слід брати це до уваги, плануючи подальше виробництво і збут", - заявив генеральний директор асоціації УКАБ Тарас Висоцький.

Однак, обсяг валового збору у 2015 р. може скоротитися на 0,9 млн. т. у порівнянні з минулим роком.

"За нашими оцінками, середній показник врожайності олійних культур в 2015/16 МГ знизиться до 1,9 т/га з 2,1 т/га в 2014/15 МГ. В умовах постійного зростання виробничих витрат, кризової фінансово-економічної ситуації та військових дій в країні сільськогосподарські виробники будуть вимушені обережніше підходити до виробничих процесів і економити на ресурсах, що може призвести до зниження продуктивності", - зазначили в УКАБ.

Нагадаємо, урожай зернових культур в 2015 р. оцінюється на рівні 50 млн тонн.