ua en ru

Прийняті сьогодні закони передбачають до 5 років в'язниці за вандалізм і пропаганду фашизму, - Симоненко

Верховна Рада України сьогодні, 16 січня 2014 р., прийняла законопроекти, які посилюють відповідальність за вандалізм і пропаганду фашизму, та передбачають до 5 років в'язниці за дані правопорушення. Про це заявив лідер Комуністичної партії України (КПУ) Петро Симоненко.

"Сьогодні в суспільстві вкрай негативно ставляться до того, що руйнуються пам'ятники героям Великої Вітчизняної війни. Це вандалізм, який є результатом проведення профашистської політики, розпочатої Віктором Ющенком і його помаранчевою командою, починаючи з 2004 року", - підкреслив Симоненко.

У зв'язку з цим, за його словами, Компартія внесла пропозицію щодо посилення відповідальності, аж до 5 років позбавлення волі "тих, хто піднімає руку на святі місця, на пам'ятники героям, особливо враховуючи останні події".

Симоненко нагадав, що буквально минулого тижня у селі Глиняни Золочівського району Львівської області вандали осквернили пам'ятник на братській могилі, де поховані 32 воїна радянської армії, що загинули під час Великої Вітчизняної війни.

Лідер КПУ констатував, що також передбачена кримінальна відповідальність у вигляді ув'язнення до 5 років за пропаганду фашизму.

"В тому числі й у Верховній Раді, де сьогодні знаходиться профашистська організація "Свобода", яка займається пропагандою радикального націоналізму Донцова. І це важкий і найтяжчий злочин: весь світ засудив, а у нас продовжують займатися пропагандою", - констатував Симоненко.