ua en ru

Прийняття методики ОРЦ не вплинуло на цінні папери генкомпаній, - ICU

Прийняття методики ОРЦ не вплинуло на цінні папери генкомпаній, - ICU Фото: Макар Пасенюк (detector.media)

За словами Пасенюка, аналіз динаміки цін на облігації ДТЕК показує відсутність зв'язку з формулою Роттердам+

Ні підвищення ціни електроенергії для населення, ні затвердження нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни не були драйвером зростання цін на бонди компанії ДТЕК. Про це в інтерв'ю ЗМІ заявив керуючий партнер інвестиційної групи ICU Пасенюк.

За словами інвестбанкіра, аналіз динаміки цін на облігації ДТЕК показує відсутність зв'язку з формулою Роттердам+. "Якщо зіставити дати прийняття цих регуляторних рішень і графік котирувань єврооблігацій ДТЕК, то ви побачите їх дуже слабкий взаємозв'язок", - сказав він.

Прийняття методики ОРЦ не вплинуло на цінні папери генкомпаній, - ICU"Так як в Україні діє оптова модель ринку електроенергії, то генеруючі компанії отримують кошти від споживачів безпосередньо, а від енергоринку, який їх розподіляє пропорційно обсягу виробництва і тарифом. Тобто, в рамках "зради" тема перерозподілу грошового балансу виглядала б так: піднімаємо для ДТЕК, опускаємо для всіх інших. Але насправді сталося по-іншому. Приміром, у 2014-2016 роках тариф для "Укргідроенерго" виріс на більшу кількість відсотків, ніж для теплової генерації, що дозволило компанії збільшити свою інвестиційну програму в 5 разів", - підкреслив він.

Пасенюк ще раз підкреслив, що формула "Роттердам+" не має відношення до тарифів для населення, а рішення про поетапне підвищення тарифів для домогосподарств було прийнято відповідно до вимоги МВФ.

Як писали ЗМІ, після затвердження формули "Роттердам+" теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова та державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче, після чого єврооблігації ДТЕК нібито подорожчали на 40%.

При цьому за даними агентства Bloomberg, динаміка вартості боргових паперів всіх основних промислових емітентів українського ринку (Метінвест, Ferrexpo, ДТЕК, Миронівський хлібопродукт) в останні роки практично синхронна: в умовах кризи 2014-2015 роках їх вартість опустилася до рівня 40-50% від рівня номіналу, після чого в 2016-2017 роках спостерігається їх істотне зростання.