ua en ru

Прийняття Конституції Порошенка значно розширить повноваження Президента, - Симоненко

Зміни до Конституції України щодо децентралізації влади припускають розширення президентських і звуження урядових повноважень. Про це, виступаючи з парламентської трибуни, повідомив голова Компартії Петро Симоненко.

Він зазначив, що в разі прийняття ініційованого Президентом Петром Порошенком законопроекту про внесення змін до Конституції, глава держави офіційно зосередить у своїх руках не тільки безпосереднє керівництво у сфері оборони та зовнішньополітичної діяльності, але й досить широкі повноваження в питаннях економічної політики.

"Через своїх представників в регіонах, яких він буде призначати і знімати одноосібно, Президент фактично буде контролювати всю вертикаль органів виконавчої влади та самоврядування, місцевих рад та їх виконавчих органів. Таких повноважень не було ні в одного Президента України", - зазначив голова партії.

Симоненко додав, що таким чином Президент буде призначати на посади та звільняти без розгляду парламенту або прем'єр-міністра голову Антимонопольного комітету. Так, місцеві адміністрації замінить інститут представників Президента по всій вертикалі влади з дуже широкими повноваженнями.

"Представники Президента будуть відповідальні лише перед головою держави. За поданням президентських представників глава держави буде призупиняти рішення органів місцевого самоврядування", - сказав Симоненко, додавши, що таким чином в країні буде створена жорстока, підпорядкована особисто Президенту вертикаль влади, на яку не зможе впливати уряд і Верховна Рада.