ua en ru

Акції "Уралкалія", що належать Сулейману Керімову може придбати "Норнікель" більш ніж за 4 млрд доларів

Новим претендентом на купівлю пакета акцій Сулеймана Керімова в "Уралкалія" є "Норільський нікель".  Угода може бути завершена вже в кінці цього місяця , а вартість операції складе більше 4 млрд дол.

Новим претендентом на купівлю пакета акцій Сулеймана Керімова в "Уралкалія" є "Норільський нікель". Про це повідомляє " Росія 24".

Угода може бути завершена вже в кінці цього місяця , а вартість операції складе більше 4 млрд дол.

"Якщо продаж частки допоможе звільнити людину з в'язниці, то він готовий продати свою частку", - повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на людину , знайомого з ситуацією.

Керімов володіє 21,75 % "Уралкалія" через фонд Suleyman Kerimov Foundation, якому зараз належать всі активи сенатора. Цей пакет, виходячи з котирувань на Московській біржі, коштує близько 3,5 млрд дол.

Вчора повідомлялося, що Аркадій Ротенберг зацікавлений в покупці пакету Карімова. Однак, пізніше він спростував цю інформацію.

Називалося ще кілька можливих кандидатур на покупку цього пакету акцій, серед яких співвласник АФК "Система" Володимир Євтушенков, засновник "Русснєфті " Михайло Гуцерієв і Володимир Коган.

Варто також зазначити, що продаж пакету акцій "Уралкалія" кому б то не було може ускладнитися тим, що Сулейман Керімов готовий продати частку тільки істотно дорожче ринкової ціни.

Продаж пакету розглядається як крок, який дозволить домогтися звільнення генерального директора "Уралкалія" Владислава Баумгертнера. Він був заарештований в Білорусії, так як СК Білорусії звинувачує його і ряд інших топ -менеджерів БКК в діях, які призвели до збитку в 100 млн дол.

"Уралкалий" і БКК постачали калій на зарубіжні ринки через БКК, але в кінці липня російська компанія відмовилася від спільної діяльності у зв'язку з фактичним початком незалежних поставок калію з боку Білорусії в обхід БКК.

Це стало можливим завдяки указу президента Білорусії від 22.12.2012 № 566 про скасування виняткового права "Білоруської калійної компанії" на експортні поставки білоруського калію.

Під час конфлікту російська компанія вирішила змінити стратегію, збільшивши виробництво хлористого калію до 10,5 млн тонн в 2013 р., 13 млн тонн в 2014 р. і 14 млн тонн в 2014 р., при цьому постачання будуть спрямовані в основному в Китай, Індію і Бразилію, тобто на основні ринки збуту.

Така ситуація повинна привести до падіння цін на калій на світовому ринку , що погіршить положення "Білоруськалій", а експорт калію в минулому році дав 12% всієї експортної виручки і близько 10 % доходів бюджету Білорусі.