ua en ru

Застосування "маріупольської" тактики у Слов'янську скоротило б кількість жертв, - Матвієнков

Застосування "маріупольської" тактики у Слов'янську на ранньому етапі розвитку АТО могло б призвести до зовсім інших наслідків і до мінімуму жертв. Про це заявив народний депутат України Сергій Матвієнков, відзначаючи, що гудок мобілізував мирних громадян Маріуполя, і ті, ставши на захист своїх будинків, допомогли місту уникнути руйнування.

"Пам'ятаєте ініціативу щодо заводського гудка, який повинен був стати сигналом до об'єднання заради захисту міста? Гудок, який не був сприйнятий всерйоз військовими стратегами, мав колосальне значення - як символ готовності до самоорганізації місцевого населення, - зазначає Матвієнков. - Саме самоорганізація, створення робітничих загонів самозахисту, народних дружин могли стати серйозним аргументом і інструментом у боротьбі з сепаратизмом".

Порівнюючи Слов'янськ і Маріуполь Матвієнков зазначає, що перший - Слов'янськ нещодавно перейшов під контроль законної влади, але при цьому ситуація в місті з його більш ніж 100-тисячним населенням близька до катастрофічної. "В місті зруйновано чимало будівель, сотні людей залишилися без даху над головою. Зруйновані інфраструктурні об'єкти. Місто залишилося без електрики і води", - підкреслює він.

Проте той же Маріуполь, за словами Матвієнка, зміг повернутися до нормального життя.

"Ще два місяці тому, 9 травня, у Маріуполі відбулася спроба захоплення влади самозваными "представниками ДНР". В місті почалося збройне протистояння, на вулицях з'явилися танки та бронетехніка, почалася стрілянина. Але напруженість тривала лише три дні: мешканці міста, а особливо робітники - представники трудових колективів місцевих заводів, об'єдналися і дали відсіч сепаратистам", - констатитує політик.

"Гудок - традиція, вивірена часом. І самоорганізація робітників на Донбасі - це теж традиція. Тому сьогодні Маріуполь - це мирне місто, з мирними заводами, не зруйнованому війною", - резюмує Матвієнков.