ua en ru

Наказав скласти зброю під час окупації Криму: судитимуть екс-командувача ВМС України

Наказав скласти зброю під час окупації Криму: судитимуть екс-командувача ВМС України Фото: судитимуть екс-командувача ВМС України за сприяння окупації Криму (Pixabay)

Прокуратура Криму в порядку спеціального досудового розслідування направила до суду обвинувальний акт щодо колишнього контрадмірала командувача Військово-Морських сил Збройних сил України. Його звинувачують у державній зраді та створенні й керівництві злочинною організацією.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Офісу генпрокурора.

За даними слідства, 1 березня 2014 року він наказав військовим скласти зброю і не чинити опір під час окупації Криму. У той час як мав стримувати та локалізувати збройний конфлікт, а за необхідності надати відсіч озброєній агресії.

Також повідомляється, що обвинувачений об'єднався в злочинну організацію з іншими особами, які були на боці РФ під час окупації півострова.

"Одразу після призначення на посаду він публічно виступив перед особовим складом ВМС ЗСУ та представниками ЗМІ. У своїй промові контрадмірал заявив, що відмовляється виконувати будь-які рішення, накази та розпорядження української влади та зобов'язався виконувати накази самопроголошеної окупаційної влади в Криму", - йдеться у повідомленні.

За словами джерела РБК-Україна в правоохоронних органах, йдеться про колишнього командувача ВМС Дениса Березовського. Йому загрожує 15 років ув'язнення.

Зазначимо, Березовського призначили командувачем ВМС 1 березня 2014 року, а вже наступного дня він здійснив держзраду і був відсторонений. На сьогодні обіймає посаду заступника командувача Тихоокеанського флоту Росії.