ua en ru

З приходом до влади Кабміну Яценюка розкрадання досягли небачених масштабів, - Онищенко

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Онищенко звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням провести перевірку низки підприємств, пов'язаних з нафтопереробкою, транспортуванням і торгівлею нафтопродуктами за фактом їх діяльності, пов'язаної з незаконною реалізацією нафтопродуктів.

Нардеп нагадав, що державному підприємству "УкрТрансНафтопродукт" (генеральний директор - Володимир Гаврилов) за рішенням Приморського суду м. Одеси було передано 115 тис. тонн нафти і нафтопродуктів, заарештованих в рамках кримінальної справи проти бізнесмена Сергія Курченка, вартістю не менше 1,5 млрд грн.

За наявною у Онищенка інформацією, основний обсяг цих нафтопродуктів на даний момент вже продано, однак до державного бюджету України потрапило не більше 10% від їх реальної вартості по причині того, що велика частина нафтопродуктів була вивезена в якості некондиційного продукту і була реалізована за значно заниженою ціною.

"Продаж здійснювався через приватну структуру - ТОВ "Укройлпродукт". Кінцевими покупцями є фірми "ОККО-Бізнес", ТД "Росукренерго", "Інтеграл Нафта" і ще ряд приватних компаній. Термін оплати по угоді відстрочено на два роки, - повідомив нардеп, - При цьому, підприємство "УкрТрансНафтопродукт" не виконало зобов'язання перед Міністерством енергетики та вугільної промисловості - не погасило з отриманого прибутку борги по заробітній платі працівникам ОНПЗ".

Також інтерес Онищенка викликала ситуація з державним підприємством "Підприємство по забезпеченню нафтопродуктами", якому в рамках тих самих кримінальних справ проти Курченка, передали в управління Херсонську нафтогавань. "Херсонська нафтогавань так і не приносить прибутків державі і не виконує своєї прямої функції - забезпечення України нафтопродуктами шляхом морських поставок", - підкреслив він.

Онищенко зазначив, що ТОВ "Укройлпродукт" належить відомим у вузьких колах бізнесменам братам Тищенко, пов'язаними з депутатом від "Народного фронту" Сергієм Пашинським. Держпідприємствами "УкрТрансНафтопродукт" та "Підприємство по забезпеченню нафтопродуктами" управляють менеджери, пов'язані з тим же депутатом Пашинським. При цьому всі три підприємства мають рахунки в банку "Фортуна банк", що належить братам Тищенко.

Онищенко підкреслив, що злодійство у таких масштабах стало можливим лише в останні півроку, після того, як була сформована і приступила до роботи уряд Арсенія Яценюка.

"Останні провокації депутатів-народнофронтовців в стінах ВР спрямовані на те, щоб залякати мене і не дати довести це розслідування до кінця", - упевнений він. Керівники вищеназваних держпідприємств, зазначив нардеп, підлягають негайному звільненню. Також Онищенко просить Генеральну прокуратуру України провести за виявленими ним фактів детальні перевірки.