ua en ru

Вирок Умерову є явним порушенням свободи слова, - Amnesty International

Вирок Умерову є явним порушенням свободи слова, - Amnesty International Фото: Ільмі Умеров (facebook.com/Zair Akadyrov)

Ув'язнення Ільмі Умерова слід негайно відмінити

Засудження Ільмі Умерова, відомого критика російської окупації і лідера кримськотатарського народу, є посяганням на основні права і свободи на Кримському півострові і має бути негайно скасоване. Про це заявила правозахисна організація Amnesty International.

"Вирок Ільмі Умерову, якому 60 років і у якого хвороба Паркінсона, свідчить про ще один етап тривалого переслідування його так званим урядом (Криму, - ред.). Його тюремне ув'язнення слідує ряду політично мотивованих судових процесів, довільних арештів та залякування проти російських критиків влади в Криму. Це явне порушення свободи слова", - сказала директор Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук.

Вона припустила, що в аннексованому Криму "репресії будуть продовжуватися до тих пір, поки ніхто не перестане критикувати окупацію".

Наголошується, що менш ніж через місяць три критика російської анексії Криму були засуджені після того, як вони поставали перед кримінальними судами за ненасильницьку протидію так званій владі анексованого півострова.

Так, 22 вересня український журналіст і житель Криму Микола Семена був визнаний винним за аналогічним звинуваченням в "сепаратизмі". За одинадцять днів до цього заступник керівника Меджлісу Ахтем Чийгоз був засуджений до восьми років колонії у в'язниці після судового розгляду.

Нагадаємо, Британія не визнає вирок Умерову.