ua en ru

Придністров'я вимагає повністю відновити залізничне сполучення в регіоні, погрожуючи закрити транзит вантажів

Придністров'я погрожує припинити транзит вантажних поїздів через територію регіону. Як повідомили в прес-службі Президента Придністровської Молдовської Республіки, глава ПМР Ігор Смирнов в ході зустрічі з головою місії Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в Молдові Філіппом Ремлером заявив, що керівництво Придністров'я розгляне варіант припинення транзиту вантажних поїздів через територію регіону, оскільки проблема відновлення повноцінного залізничного сполучення через Придністров'я не вирішена і придністровські економічні агенти експортують свою продукцію в ближнє і дальнє зарубіжжя по подовженому маршруту через північ Молдови в обхід Придністров'я, що веде до великих збитків.
Смирнов висловив обурення тим, що Придністров'я повинне доплачувати Молдові за відправку своїх вантажів. Він заявив про готовність поставити на придністровському кордоні місію Європейського союзу з прикордонної допомоги Україні і Молдові, щоб вона перевіряла перед відправкою всі вироблювані товари, але щоб регіон міг відправляти їх по оптимальному маршруту туди, куди вважає за потрібне.
Смирнов заявив, що з проблеми відновлення залізничного сполучення через Придністров'я українські, молдовські і придністровські залізничники давно про все домовилися, і потрібне тільки політичне рішення. Проте рішення цього питання затягується. "Ми тоді закриємо цей транзитний рух вантажних поїздів через територію Придністров'я. Будь ласка, їздит,е як раніше їздили. Зараз виходить, що ми вигоду складаємо Україні, Росії, у тому числі і Молдові. А себе тут караємо", - обурився Президент Придністров'я.