ua en ru

Причиною займання метаноповітряної суміші на шахті "Суходольська-Східна" явилась електрична іскра, - профспілка

Причиною аварії, що сталася в шахті "Суходільська-Східна" 29 липня 2011 р. ПАТ "Краснодонвугілля", виявився вибух метаноповітряної суміші в тупиковій частині західного флангового вентиляційного ходка № 23 пласта 1-3-1, що викликав наступні вибухи пилоповітряної суміші. Таким є висновок експертної комісії, повідомляється на сайті Профспілки працівників вугільної промисловості.

Утворення метаноповітряної суміші вибухонебезпечної концентрації сталося внаслідок накопичення метану з відбитої вуглепородної маси, газодинамічного явища при виробництві струсного підривання, а також зниження витрати повітря в привибійній частини внаслідок пошкодження гнучкого вентиляційного трубопроводу вентилятора місцевого провітрювання.

Причиною займання метаноповітряної суміші стало електричне іскріння на контактах контактора магнітного пускача під напругою з відкритою кришкою апаратного відділення, який перебував у тупиковій частині і подавав напругу на насосну установку, призначену для відкачування води з привибійної частини виробки.

Причиною займання пилоповітряної суміші стало полум'я вибуху метаноповітряної суміші, внаслідок якого осівший на поверхнях вироблення вугільний пил перейшов у зважений стан, і стався вибух.