ua en ru

При Януковичі більше 5 тисяч підприємців потрапили під рейдерські атаки, - експерт

Комітет Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики за два місяці отримав 78 звернень підприємців з оскарженням фактів рейдерського захоплення підприємств у часи правління екс-президента Віктора Януковича. Про це на прес-конференції заявила голова комітету Олександра Кужель.

За її словами, 74 справи були направлені комітетом генеральному прокурору Віталію Яремі і передані в органи міліції, прокуратури, СБУ. "По ряду звернень вже відкриті кримінальні справи", -заявила депутат.

Кужель зазначила, що після втечі Януковича з України, вона звернулася до українських підприємців з пропозицією передати парламентаріям документи, що підтверджують факти рейдерських захоплень та неправомірного переділу власності попередньою владою.

Так, за словами керівника Антирейдерського асоціації Володимира Остапенко, більше 5 тисяч підприємців в Україні потрапили під рейдерські атаки, були незаконно захоплені цілі сектори економіки, річний оборот з перерозподілу власності склав 7 млрд дол.

Кужель зазначила, що "багато іноземних бізнесменів, приходячи в Україну, дуже швидко розуміють, що тут можна вести бізнес "по-українськи": обійти закон, якось домовитися з чиновниками".

Як приклад такої ситуації голова парламентського комітету навела випадок спроби захоплення ТРЦ "Скаймолл" естонським бізнесменом Хилларом Тедером. Кужель повідомила, що в 2009 році він запропонував частку в 51% в споруджуваному торговому центрі в Києві російському бізнесменові Адамовскому, але пізніше порушив свої зобов'язання за договором з росіянином, продавши частину своєї частки іншому інвестору. В результаті чого Тедер втратив право обов'язкового викупу частки Адамовского.

Кужель зазначила, що програвши в англійських і кіпрських судах, Тедер пішов на контакт з тогочасними представниками української влади і підписав договір про рейдерське захоплення ТРЦ "Скаймолл" з "кишеньковою компанією Валерія Писаренка". "Практично, це була компанія пана Портнова", - підкреслила депутат.

"1,5 млн дол. заплатили в якості авансу, 15 млн дол. пообіцяли після отримання бажаного результату", - такими були умови договору, зазначила Кужель.

Голова парламентського комітету підкреслила, що в даний час є рішення Верховного Суду України, в яких Тедеру повністю відмовлено у всіх претензіях на передачу в його власність ТРЦ "Скаймолл". "Враховуючи, що у своїх судових війнах за торговий центр естонськаий підприємець використовував підставних поручителів, зараз за цими діями йде кримінальне розслідування за статтею "шахрайство", - зазначила Кужель.

У той же час, за інформацією голови парламентського комітету, Тедер і сьогодні продовжує боротьбу за "Скаймолл", використовуючи свої зв'язки з послом Естонії в Україні та контакти з українськими медіа-групами. За словами Кужель, в той час як значні ресурси і увага українців пішли на військові дії на сході країни, всередині України йде інша війна - рейдерська, на захоплення приватної власності. Депутат вважає, що Україні необхідно перемогти у війні з рейдерством, інакше їй загрожує катастрофічний спад ділової активності. "Я не вірю в інвестиції, розвиток підприємництва, якщо не буде відновлено справедливість", - підкреслила Кужель.