ua en ru

При вступі до МС короткострокові ефекти для Вірменії складуть близько 4% її ВВП, - ЄАБР

Вибір в якості інтеграційного партнера Митного союзу (МС) дозволить Вірменії отримати короткостроковий економічний ефект близько 4% ВВП країни. Про це йдеться в розрахунках Центру інтеграційних досліджень Євразійського банку розвитку (ЦІЇ ЄАБР).

"Перш за все, країна отримає доступ на ємний і захищений ринок ЄЕП для реалізації своєї продукції з високою доданою вартістю. Зростання експорту дозволить просунутися у вирішенні проблеми з торговельним балансом. Вступ до МС і ЄЕП спричинить за собою зниження ціни на газ приблизно на 30% (з нинішніх 270 до 180 дол.) за рахунок виключення експортних мит. Серед інших важливих для вірменської економіки тарифних заходів можлива відміна експортного мита на необроблені алмази, що підвищить конкурентоспроможність гранильных підприємств на зовнішніх ринках", - говориться в релізі.

При цьому ЄАБР зазначає, що Вірменії доведеться істотно підвищити рівень захисту.

"Зараз її митний тариф є одним з найнижчих серед членів СОТ. При цьому Вірменія не використовує тарифні квоти, 73% тарифних ліній не обкладаються митами, а майже всі інші є предметом 10% мита. Для врегулювання питань у рамках СОТ потрібні технічні переговори, стороною в яких виступить вже МС", - відзначають експерти.